Fôrallergi hos hund

Allergi hos hunder svekker velværen og helsen til hunden betydelig. Allergi er en sykdom der immunsystemet angriper noe som egentlig er helt ufarlig.  Symptomene er ofte forbundet med kløe og endringer i huden. Det er ofte vanskelig å diagnostisere årsaken til allergien. Hos omtrent en femtedel av pasientene med allergiske hudsykdommer, er det fôrallergi som ligger bak.

Hunder kan være allergisk mot alle typer matvarer. Ofte er det symptomer i huden som er mest fremtredende når en hund har fôrallergi. 


Fôrallergi hos hunder er en sykdom som det finnes mange forskningsresultater fra når det gjelder symptomer, årsaker og behandling. Men vi kjenner ikke alle detaljene rundt selve sykdomsprosesse n enda. Både tisper og hannhunder, så vel som steriliserte/kastrerte og ikke-steriliserte og ikke-kastrerte hunder kan få fôrallergi.

Fôrallergi hos hunder kan bryte ut i hvilken som helst alder, men en tredjedel av pasientene får sykdommen når de er under ett år gamle. Dersom en hund lider av kløe når den er under et halvt år, er det mer sannsynlig at det kommer av fôrallergi enn atopi.

Fôrallergi eller intoleranse?

Allergi hos hunder kommer av en overreaksjon i hundens egne immunforsvar på en faktor som kroppen oppfatter som skadelig. Intoleranse er derimot ikke knyttet til immunforsvarets funksjon, men fordøyelseskanalens reaksjon på upassende mat. Symptomene på intoleranse er vanligvis oppkast og diaré. Behandlingen av både intoleranse og allergi er den samme: å unngå årsaken til symptomene.

Mat som forårsaker allergi

En hvilken som helst matvare kan forårsake fôrallergi, men det er noen matvarer som er påvist å forårsake allergi oftere enn andre. I hundemat kan disse matvarene for eksempel være storfekjøtt, melkeprodukter, kylling, fårekjøtt, fisk, egg, mais, hvete og soya. Alle de nevnte stoffene er svært vanlige råstoffer i hundemat. Sannsynligheten for allergiske reaksjoner stiger når hunden utsettes ofte for stoffet og for store mengder av det, og derfor reageres det oftere på vanlige råstoffer enn på sjeldnere ingredienser.

Symptomene på fôrallergi hos hunder

Hudsymptomer som ikke er knyttet til noen bestemt årstid eller andre ytre stimuli (som for eksempel bading i skittent vann) er det vanligste symptomet på fôrallergi. Kløen og utslettet kan oppstå over hele hundens kropp eller på avgrensede områder.

De vanlige områdene for utslett er potene, ørene, snuten, haken, nedre del av magen og rundt endetarmsåpningen. Ørebetennelser og/eller rød og tørr hud som klør kan være symptomer på fôrallergi.

Når hunden klør seg på områdene hvor det klør, kan det i tillegg til den allergiske reaksjonen også utvikle seg en sekundær infeksjon når huden blir skadet, og bakterier og sopp får formere seg i den. Det er også påvist mer forstyrrelser i tarmfunksjonen hos hunder med fôrallergi enn hos ikke-allergiske hunder.

Diagnostisering av fôrallergi hos hunder

Det er vanskelig å diagnostisere fôrallergi hos hunder, og dyrlegen kan henvise pasienten til en veterinær som har spesialisert seg på hudsykdommer. Først blir eieren intervjuet grundig om ting knyttet til hundens generelle helsemessige historie og kosthold. Det lønner seg for eieren å ta med seg nøyaktige notater om fôringen av hunden og hundens kosthold. I notatene skiller man alle ingrediensene som inngår i hundens kosthold fra hverandre. Disse finner man i produktteksten på produktpakningene.

Før man får alvorlig mistanke om at hunden har fôrallergi, bør man utelukke og behandle andre eventuelle årsaker til symptomene, som innvendige eller utvendige parasittinfeksjoner samt bakterie- og soppinfeksjoner i huden.

Mangel på passende tester gjør det vanskelig å diagnostisere fôrallergi hos hunder, og det samme gjelder sekundære infeksjoner og manglende opplysninger om hundens livshistorie. Sykdomsforløpet hos en del av hundene med fôrallergi er veldig likt atopi, og noen hunder har symptomer som kommer både av matvarer og miljøallergener. Man kan ikke skille hunder med fôrallergi fra friske hunder med hudprøver og blodprøver (antistoffanalyser). Den mest pålitelige måten å finne årsakene til fôrallergi hos hunder på, er å gjennomføre en elimineringsdiett med utfordringsfase.

Elimineringsdiett

En elimineringsdiett er en tidkrevende diagnostiseringsmetode som krever at eieren forplikter seg til den, men det er også den eneste sikre måten å identifisere fôrallergi hos hunder og årsakene til den på.

Man starter en elimineringsdiett ved å velge en proteinkilde og en karbohydratkilde som er helt nye for hunden. Matvarer som hunden ikke har spist før kan for eksempel være kjøtt av and, hare eller hjort, samt kassava (dvs. tapioka) eller potet. Råstoffene som er nye for hunden er selvfølgelig avhengig av maten som hunden har spist tidligere.

Dietten kan enten gjennomføres ved å lage hundematen selv, eller ved å kjøpe ferdig mat som er fremstilt som elimineringsdietter. Den ferdige hundematen inneholder enten protein- og karbohydratkilder som brukes sjeldnere, eller så er ingrediensene spaltet så smått, på molekylært nivå i en hydrolyseringsprosess, at hundens immunsystem ikke reagerer på dem.

Det lønner seg å spørre en veterinær om råd når det gjelder valg og tillaging av hundematen, fordi en pålitelig gjennomføring av en elimineringsdiett krever nøye planlegging. Når det gjelder hunder som vokser, anbefales det å bruke ferdigmat for at ernæringsbehovene helt sikkert skal bli tilfredsstilt. Ferdigmat beregnet for elimineringsdietter fås hos veterinæren.

Fôret man velger bør inneholde så lite tilsetningsstoffer som mulig. Når man har bestemt seg for et passende fôr, må eieren forplikte seg til bare å gi hunden denne maten – og vann. 

Hunden skal ikke spise noen

  • godbiter
  • tyggebein
  • kosttilskudd
  • tyggetabletter
  • kulturmelk
  • eller noe annet overflødig under elimineringsdietten

Hos hudpasienter varer elimineringsdietten vanligvis i 8 uker.

Dersom elimineringsdietten lykkes for en hund med fôrallergi, begynner de allergiske symptomene å minske. Det kan gå flere uker før dette skjer, så det lønner seg å være forberedt på at det kan ta tid. Dersom ikke symptomene minsker, er det sannsynligvis ikke fôrallergi som er problemet, eller så er det en ingrediens med i dietten som hunden har rukket å bli sensitiv for. Dersom symptomene ikke forsvinner ved første forsøk, anbefales det å gjennomføre en ny elimineringsdiett med andre råstoffer.

Elimineringsdiettens utfordringsfase

Det er viktig å gjennomføre elimineringsdiettens utfordringsfase for å få bekreftet en fôrallergi-diagnose. Man kan bekrefte en fôrallergi-diagnose ved å gå over fra elimineringsdietten tilbake til hundens tidligere kost når hunden er fri for symptomer. Dersom symptomene kommer igjen, er hunden allergisk for noen faktorer i den tidligere kosten. I utfordringsfasen kommer symptomene raskt tilbake, enten i løpet av noen dager eller senest 1-2 uker fra overgangen til den tidligere kosten. Når hunden får symptomer, går man tilbake til elimineringsdietten. Hvis man ønsker å finne ut hva hunden reagerer på, kan man legge til ett nytt råstoff om gangen i kosten, vente 2 uker for å se om symptomene kommer tilbake, hvis ikke kan man fortsett til neste nye råstoff. Slik finner man nøyaktig ut hvilke stoffer det er som forårsaker symptomene.

Behandlingsplan

Behandlingen av fôrallergi hos hunder går ut på å unngå råstoff som forårsaker symptomer fullstendig. Veterinærer og spesialister på dyrefôr kan gi råd om forskjellige alternativer for fôring av hunden når man har funnet råstoffene som forårsaker allergi.

Gjennomføringen av en elimineringsdiett er tidkrevende, men ofte får hundeeieren lønn for strevet. Som regel får man fjernet symptomene på fôrallergi hos hunder ved hjelp av riktig behandling og kosthold, og hunden kan leve et langt og sunt liv.