Generelt om hundehold og sykdomsforebygging

Både arv og miljø har betydning for hvor god helse dyret ditt får. En forutsetning for et godt resultat er derfor at man avler på friske dyr med godt lynne og at du som dyreeier vet hvordan du skal ta vare på dyret ditt. God ernæring, riktig mosjonering og godt stell kan du som eier bidra med.

Vi anbefaler valpesjekk, unghundsjekk, årlig helsesjekk, seniorsjekk og regelmessig tannsjekk både for å forebygge sykdom, og for å fange opp og behandle sykdom før det blir et kronisk problem. Vaksinering, flåttbehandling og ormebehandling er andre viktige forebyggende tiltak. 

Årlig helsekontroll

Årlig helsekontroll: Enhver hund bør ha en årlig helsesjekk hos dyrlegen slik at eventuell sykdom eller skade oppdages tidlig. Her har du en god mulighet for å stille spørsmål til dyrlegen og få gode råd og tips. Helsekontrollen gjøres samtidig med den årlige vaksinen.

Daglig stell av hund

Det er en stor begivenhet å få en firbent venn i familien. Hunden er hengiven og glad i deg uansett, og en slik ubetinget kjærlighet får man sjeldent fra mennesker. Men man skal ikke glemme at det også ligger et ansvar på deg som hundeeier. Det er en del ting man må huske på slik at hunden har det bra og holder seg sunn og frisk:

Det er veldig viktig å venne hunden på å bli håndtert fra den er liten. Den skal lære seg å bli undersøkt og tatt på over alt. Åpne munnen, se i ører, sjekk øyne, løft bena, ta på poter og klør etc. Prøv å gjøre denne treningen til noe positivt for hunden, belønn den med lek eller godbit når den har vært flink. Det er viktig å ikke la hunden vinne –det er du som er sjefen! Husk at din sinnsstemning vil smitte over på hunden. Hvis hunden må gjøre noe den misliker eller er redd for og du viser at du synes synd på den vil det gi feil signaler. Overbevis heller hunden om at dette ikke er farlig med en rolig og bestemt opptreden. Hvis dere er tålmodige og gjør dette fra dere overtar hunden vil dere utvikle et gjensidig fortrolig forhold som vil vare livet ut, og det vil også lette stell av hunden.

Øyne

Øynene skal være blanke og klare, og det skal ikke komme mye utflod fra øynene. Hvis øynene er røde, hovne, renner mer enn normalt, hvis hunden klør seg eller kniper øyet bør du ta kontakt med dyrlege.

Ører

Ørene skal være rene og tørre, og ikke lukte vondt. Ørevoks bør tørkes forsiktig ut med en bomullsdott, gjerne dynket i ørerens for hunder. Bruk aldri q-tip. Dersom hunden har hår som vokser i øret er det viktig å nappe disse ut, slik at det ikke blir for tett nede i øret. På klinikken vår kan du få kjøpt et spesialpudder for å lette denne jobben. Dersom ørene er røde, hovne, lukter stygt/kvalmt, har mye ørevoks eller hunden rister/klør seg er det noe galt -kontakt dyrlegen.

Tenner

Tennene skal være hvite og rene, tannkjøttet lyst rosa. En høy prosent av voksne hunder har tann/tannkjøttproblemer, noe som kan få alvorlige helsemessige konsekvenser. Tannstein har skyld i mange av disse problemene. Tannstein forebygges best ved å børste tennene jevnlig. I tillegg vil også spesialfór, tyggebein og oralpasta forebygge. Venn gjerne hunden på tannpuss fra den er liten. Selv om de sjelden utvikler tannstein som unge vil man få bruk for dette når hunden blir eldre. Når hunden har utviklet begynnende tannstein må man fjerne dette hos dyrlegen. Her bruker man ultralyd som fjerner tannstein skånsomt, slik at tannemaljen ikke skades. Dårlig ånde kan være tegn på tannstein eller annen sykdom. Tenner som er brukket eller skadet må undersøkes hos dyrlegen.

Hundens pels

Pelsen gjenspeiler ofte hundens helsetilstand og gir en pekepinn på om hunden får i seg optimal ernæring. Pelsen skal være glansfull og uten flass. Det er ikke normalt at hunder røyter utenom røyteperiodene. Kjøp gjerne en børste som passer til din hunds pels og bruk denne ofte. Enkelte raser krever mye pelsstell. Ved varig glansløs pels, kløe eller mye/flekkvis røyting, kontakt dyrlegen. Behov for vask kan variere veldig fra rase til rase. Hunder vaskes ved behov, som når den har skitnet seg til, eller lukter dårlig. Det er veldig viktig å bruke sjampo/balsam med en pH som er beregnet til hund! Vær oppmerksom på at sterk lukt kan være forårsaket av hudproblem som må behandles av dyrlege.

Hundens klør

Venn hunden på å klippe klør så tidlig som mulig, og klipp dem jevnlig så nerven holdes tilbake. Hvor ofte det er behov for å klippe varierer fra hund til hund, og avhenger av hvor lett neglen slites naturlig. Noen negler må klippes hver andre uke, noen bare få ganger i året. Det er lurt å venne hunden på at det er lov for eieren å håndtere poter og klør -man trenger ikke klippe hver gang. Prøv å gjøre det til en hyggelig opplevelse. Hvis uhellet er ute og du klipper for langt så ikke bli redd og gjør et stort nummer ut av det, for det vil smitte over på hunden. Lat som ingen ting, snakk rolig til hunden og klipp videre. En god teknikk for å klippe klør er å bøye benet bakover slik at man ser poten og klørne fra undersiden. Da er det lettere å se hva som er overflødig negl (se bilde). God klosaks er helt nødvendig! Er du i tvil hvordan det gjøres kan du be om en demonstrasjon hos dyrlegen. Av og til kan hunden være uheldig og knekke en klo –dette er smertefullt, og må behandles hos dyrlege.

Analkjertler

Hundene har en kjertel på hver side av endetarmsåpningen som kalles analkjertler. Disse kjertlene danner luktstoffer som legger seg på avføringen. Kjertlene kan av og til tilstoppes, noe som vil føre til ubehag for hunden, og det kan ende med en smertefull betennelse. Typiske tegn på tilstoppede/unormale analkjertler er at hunden aker seg bortover på rumpa og/eller slikker seg mye bak. Hvis du merker dette skal du ta kontakt med dyrlegen.

Vekt

Forskning har vist at ca 50 % av hunder og katter er overvektige. Et kjæledyr som er overvektig eller fet har større sjanse for å utvikle en rekke sykdommer, som for eksempel sukkersyke, hjertesykdom, hudproblemer, pustevansker og slitasje i bevegelsessystemet. I tillegg vil det også være slitsomt for en hund å være overvektig. Det er derfor viktig at du passer på at hunden din er i passe hold, og fòrer den korrekt mengde av et fór med god kvalitet. Som vi vet kan hunders vekt normalt variere svært fra rase til rase og fra hund til hund. På en hund i normalt hold skal en kjenne ribbeina når en beveger en flat hånd fram og tilbake over brystkassen. Hvis du ser på hunden din ovenfra skal den ha litt innsving bak ribbeina, og ha avrundede konturer uten skarpe kanter. Ta gjerne kontakt med dyrlegen for veiledning og gode råd.

Løpetid

De fleste tisper har løpetid to ganger i året, men det er store variasjoner. Det er ikke unormalt at noen tisper har løpetid 3-4 ganger i året, mens andre bare har en gang i året. Tisper får løpetid hele livet ut. Løpetiden begynner med at tispen blør, og kjønnsleppene forstørres. Dette kalles forbrunst og varer vanligvis 9 dager (med variasjon fra 4-21 dager!). Det er først når denne blødningen avtar at selve brunsten begynner, og tispene kan bli drektige. Den ekte brunsten varer i gjennomsnitt 9 dager (med variasjon fra 1-14 dager!). Det vil si at hvis man ikke ønsker valper må man holde tispa unna hannhunder i minimum 3 uker fra hun begynner å blø. Det er i dag mulig å behandle tisper slik at de ikke får løpetid. Ta kontakt med dyrlegen for å få vite mer om dette.

Forhudskatarr

Det er ganske vanlig for hannhunder å få forhudskatarr av og til. Det vil da kunne være grågul væske ved forhuden, og de vil slikke seg oftere. Man kan da skylle forhuden godt med forhudsrens morgen og kveld i noen få dager. Hvis det ikke går over, eller hvis hunden viser ubehag skal man ta kontakt med dyrlege.

Vaksine

Det er mye lettere å forebygge sykdom hos kjæledyrene våre fremfor å behandle når de blir syke. Det er derfor dyrleger anbefaler å vaksinere hundene fra de er små og hele livet gjennom. De sykdommene vi vaksinerer mot er svært smittsomme virusinfeksjoner som er veldig alvorlige hvis de inntreffer. De kan i motsetning til bakterieinfeksjoner ikke behandles effektivt. I Norge vaksineres hundene mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus og kennelhoste. Valper vaksineres ved 8 og 12 ukers alder. Vaksinasjon ved 12 uker alene gir tilstrekkelig beskyttelse, men da er ikke valpen beskyttet i den viktige sosialiseringsperioden mellom 8 og 12 uker. Deretter vaksineres hundene årlig livet ut. Kun friske hunder skal vaksineres, og derfor gjennomgår hunden samtidig en generell helsesjekk.

Fóring

Som hos oss mennesker er det viktig å gi hundene et korrekt kosthold. Riktig fóring vil hjelpe til med å holde hunden frisk og forebygge sykdommer. Hunder har andre krav til sammensetning av næringsstoffer, mineraler og vitaminer enn mennesker, og man skal derfor ha god kunnskap om hundeernæring hvis man vil gi hjemmelaget kost! Det sikreste er å gi et ferdig hundefór av god kvalitet. Det finnes en mengde typer hundefór på markedet, og dessverre er ikke alle like bra. Det er viktig at råstoffene er av god kvalitet, og at sammensetningen er riktig i forhold til alder, størrelse aktivitetsnivå etc. Valper og unghunder har et annet behov enn voksne hunder, ikke minst fordi de er i vekst. Seniorhunder har også spesielle behov. Ved behandling av sykdom vil dyrlegen ofte sette hunden på diettfór som er spesiallaget for den aktuelle sykdommen. Vi ønsker å tilby våre kunder fór av høy kvalitet som dekker de forskjellige livsfasene og sykdomstilstandene. I klinikken merker vi ofte sammenheng med fòr av dårlig kvalitet og hud/mage/tarmproblem.

Ormebehandling

Spolorm og bendelorm er de vanligste innvollsormene hos hund i Norge. Spolormen er gulhvit, rund, opp mot 15 cm lang. Hundene smittes ved å få i seg egg fra avføring eller spolormlarver i mellomverter (fugl, gnagere, rått kjøtt). Valper vil i tillegg smittes fra moren i fosterlivet, eller få i seg egg via morsmelken. Bendelorm er hvite, flattrykte, opptil 1 cm brede, og fra 15cm til flere meters lengde. Kroppen er delt opp i ½ – 1 cm lange ledd. Hund smittes ikke direkte med egg, men via en infisert mellomvert (gnagere, rått kjøtt/slakteavfall, lopper). Ormene kan føre til utrivelighet og sykdom, og bør derfor minimeres. Spesielt unge hunder er utsatt, og valper skal behandles for spolorm 2. hver uke fra 2 til 12 ukers alder. Deretter anbefales ormebehandling når unghunden er 6 måneder. Mora skal behandles samtidig med valpene når de er ca 4 uker gamle. Voksne hunder burde kun behandles ved påvist infeksjon. Dette får man undersøkt hos dyrlegen. Ormekur er reseptpliktig og fås kjøpt på apotek.

Forsikring

Vi anbefaler alle å få hunden sin forsikret. De fleste forsikringsselskap tilbyr hunde- og veterinærforsikring i dag. Forhør deg litt rundt, priser og vilkår kan variere. Veterinærforsikringen dekker dyrlegeutgifter ved sykdom og skade. Slik er hunden din garantert den beste pleie hvis uhellet er ute. En optimal behandling hos dyrlege i dag kan være omfattende og kostbar. Hunder skader seg gjerne mest første leveår, så tegn forsikring med en gang sjarmtrollet har entret hjemmet. Agria Norge på YouTube

Identitetsmerking

Alle hunder bør være identitetsmerket. Det beste er å merke hunden med en mikrochip. Dette er en liten elektronisk brikke som plasseres under huden på hunden med en sprøyte. Dette skjer uten bedøvelse, og kan utføres selv på små valper. Mikrochipens nummer kan avleses elektronisk hos dyrlege, politi, falken etc, og gir en sikker identifisering av hunden hele livet. Mikrochipnummer og eiers opplysninger lagres i et felles register, slik at man lett kan finne eieren hvis hunden har tatt seg en tur på egen hånd. Merking kreves ved utstillinger, utenlandsreiser og ved HD-røntgen.