Hunden halter

Hunden min halter, hva skal jeg gjøre? Halting er et typisk symptom på at noe er vondt. Men er det farlig, eller kan det gå over av seg selv? Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal gjøre som hundeeier.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Jevn mosjon er viktig for å forebygge halthet

Hva forårsaker halting?

Den vanligste grunnen til at en hund halter, er at det er noe som gjør vondt. Det kan være vondt i et bein, eller andre steder som for eksempel ryggen eller bekkenet. Noen ganger skyldes ikke halting smerte, men at benet ikke «virker» som det skal. Nerveskade kan være en slik årsak.

Ulike årsaker til halting hos hund:

  • Skader
  • Artroser
  • Utviklingsfeil
  • Labbeproblemer

Årsaker til at hunder halter

Halting kan se likt ut, selv om årsaken er forskjellig. De vanligste årsakene er:

Skader

Vanligste årsak til halting er at hunden på en eller annen måte har skadet seg. Noen ganger vet man akkurat hva som har skjedd, andre ganger er det ikke så godt å si. Vi skiller på akutte og kroniske skader. En akutt skade har skjedd nylig, og vil ofte gå over. Dette kan typisk være en uheldig bevegelse under lek. En kronisk skade har ofte startet akutt den også, men så går den ikke over og blir et langvarig problem. Kroniske skader har gjerne gitt varige forandringer i ledd, støttebånd eller skjelett, og symptomene vil ofte komme og gå.

Artroser

Artrose kalles ofte for slitasjegikt. Det oppstår når et ledd av en eller annen grunn har hatt en overbelastning over tid. Det kan skyldes uheldig anatomi, store belastinger, høy alder eller at hunden av andre grunner er disponert. Først blir brusken slitt, og så starter kroppen å bygge på med mer beinvev langs kanten av leddet. Resultatet er et smertefullt og stivt ledd. Artrose er også vanlig hos mennesker, så det er sikkert mange som kjenner seg igjen i beskrivelsen.

Utviklingsfeil

En god del hunder har problemer med ulike utviklingsfeil. Da vokser ikke skjelett og ledd slik de skal, og anatomien blir «feil» med tanke på å ha en best mulig funksjon i leddene. Mange kjenner og frykter begrep som HD, AD, osteochondrose, short ulna osv. Enkelte raser og visse anatomiske forhold er linket til økt risiko for utviklingsfeil.

Labbeproblemer

Hunder med mye pels mellom tærne får lett ansamlinger av skitt, veistøv, døde hudceller med mer. Det danner seg harde klumper som sitter fast i pelsen under poten, og det blir som å gå med en stein i skoen. Mange eiere legger ikke merke til dette før hunden begynner å halte. I noen tilfeller blir det så ille at sand og grus lager dype lommer inn i huden. Cocker spaniel er en av flere raser der dette er et ikke uvanlig problem.

Hudsykdommer som for eksempel allergi kan også gi smerter fra labbene og halting.

Øvrig

En rekke andre sykdommer kan gjøre at hunden din begynner å halte, og det er ikke alltid sammenhengen er så åpenbar. For eksempel kan faktisk tarmbetennelse gi halting!

En grundig gjennomgang av ledd og skjelett hører med

Les mer om akutt eller kronisk halting

Hva skal jeg som hundeeier gjøre?

Noen ting kan du gjøre for å forebygge halting, men det er ikke alt man rår over. Beste måten å forebygge halting på er å gi hunden jevn mosjon, holde den slank, gi fôr av god kvalitet, kjøpe hund av en rase med mest mulig fysiologisk korrekt anatomi og være flink til labbestell.

Dersom hunden din halter så mye at den ikke tråkker på benet, bør du ikke se an mer enn en dag før veterinær kontaktes. Har den store smerter, bør den undersøkes samme dag. Ved mindre garder av halthet, kan man la hunden ta det med ro noen få dager og se det an. Dersom det blir bedre, kan man gradvis gjenoppta vanlig aktivitet. Blir det ikke bedre, eller kommer tilbake på samme vis, er det på tide å bestille time til undersøkelse.

Når skal jeg ta med hunden min til dyrlegen?

  • Dersom den har store smerter
  • Dersom den ikke har tatt støtte på benet siden i går
  • Dersom haltheten ikke går over i løpet av en ukes tid
  • Dersom haltheten kommer og går

Undersøkelse hos veterinær

Som alltid vil veterinæren først lytte og stiller en rekke spørsmål. Det gir et innledende bilde av mulige årsaker til haltingen.

Veterinæren starter med å mønstre hunden. Det betyr at man ser på hvordan hunden beveger seg i skritt og trav. Noen ganger kan det være aktuelt å gå i trapper, sirkler osv. Neste steg er en grundig gjennomgang av bein, nakke og rygg. Alle strukturer kjennes og klemmes på, sees på og undersøkes. Noen ganger er det lett å finne ut hvor hunden har vondt og problemet sitter, andre ganger kan det være svært vanskelig. Hvis bare hunden kunne snakke!

Etter hvert har man som regel dannet seg et bilde av hvor problemet sitter. Kanskje finner man umiddelbart ut hva behandlingen er, eller kanskje må det videre undersøkelser til. Røntgen er særlig aktuelt, men også ultralyd, blodprøve, celleprøve og CT eller MR kan i visse tilfeller bli nødvendig for å stille en diagnose.

I særlig kompliserte tilfeller kan det være aktuelt å henvise hunden til en veterinær med særskilt kompetanse innen ortopedi eller eventuelt nevrologi.

Røntgenfotografering av hofter

Hvordan behandles halthet?

Fordi halthet er et symptom, og ikke en diagnose, finnes det ikke én standard måte å behandle alle hunder som halter på. Ofte vil man starte med ro en ukes tid, gjerne kombinert med smertestillende og betennelsesdempende. Det er viktig at hundeeier ikke setter i gang med dette selv, og særlig ikke med menneskemedisin. Dette er potente legemidler, og risikoen for potensielt alvorlige bivirkninger er reell.

Ved mer kroniske tilstander kan tilleggsbehandling som fysioterapi, kiropraktikk og rehabilitering være viktig for best mulig funksjon og minst mulig smerte. Om dyreklinikken din ikke kan tilby det, vil ofte henvisning være mulig. Det finnes også fôr og kosttilskudd som kan redusere inflammasjon og smerte ved for eksempel artroser, og dette er noe som mange hunder har stor glede av.

En del ganger må utviklingsfeil og skader opereres for at det skal bli best mulig eller rett og slett bra nok. I slike tilfeller kan det være vesentlig å komme til behandling innen det har gått for lang tid, da det vil kunne være avgjørende for en god prognose. Etter operasjon kan rehabilitering være nyttig for best mulig rekonvalesens.

God bedring!

Fysioterapi kan være et godt supplement til behandling av kronisk halthet