Levershunt (Portosystemic shunt)

Enkelte hunder og katter er født med en feilutviklet blodåre (såkalt intra- eller ekstrahepatisk shunt) i forbindelse med leveren. Næringsrikt blod fra tarmene går utenom leveren i stedet for gjennom leveren. Dette fører til at leveren ikke utvikler seg slik den skal og kroppen blir langsom forgiftet.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Symptomer på levershunt

Symptomene kan være diffuse og vanskelig å oppdage. Ofte bl.a. nedsatt vekst, kramper og endret / sykelig adferd. Tilstanden forverrer seg gradvis, og som regel er eneste effektive behandling en operasjon. Prinsippet bak operasjonen er at man stenger den blodåren som går utenom leveren og dermed tvinger blodet til å gå gjennom leveren. Dette er en krevende og komplisert operasjon.

Ved Evidensia Oslo Dyresykehus utføres både intra- og ekstrahepatiske levershunter operasjoner. Vi benytter såkalte “ameroide constrictorer” eller cellofan-bånd. Dette er innretninger som stenger blodåren langsomt over flere uker. Fordelen med denne operasjonsteknikken er at risikoen for pasienten er betydelig mindre enn med de tradisjonelle teknikkene.