Ørebetennelse hos hund – symptomer og årsaker

Visste du at også hunder kan få ørebetennelse? Faktisk er ørebetennelse hos hund en av de vanligste helseproblemene som behandles hos veterinær på årlig basis. Hvordan gjenkjenner du at hunden din har ørebetennelse? Og hva bør du gjøre hvis du mistenker det? Her kommer en oversikt over årsaker og symptomer på ørebetennelse hos hund.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

 

Symptomer på ørebetennelse hos hund

  • Hyppig risting på hodet eller skjev hodeholdning
  • Synlig ørevoks i ørene, ofte brunlig til gult
  • Hunden klør i øreområdet eller gnir ørene mot bakken
  • Unormal lukt fra ørene
  • Rødhet og irritasjon i huden på innsiden av ørene
  • Smerte ved berøring av ører
  • Skorper eller hårtap rundt ørene
  • Hevelser i ørene
  • Balanseforstyrrelser
  • Redusert hørsel

Akutt eller kronisk ørebetennelse?

Hunden kan ha både akutt ørebetennelse og utvikle en mer kronisk betennelsestilstand.

I akutte tilfeller vil som regel hunden vise tegn til kløe og rødme i øregangen. Økt mengde med ørevoks eller brunlig sekret i øregangen er heller ikke uvanlig. Som eier kan du merke at øret lukter annerledes.

Hvis akutte tilstander i ørene ikke blir behandlet på en tilfredsstillende måte, kan tilstanden bli kronisk. Kronisk ørebetennelse er som regel mer smertefullt enn kløende, og sekretforandringer er ofte tydeligere.  Øret kan bli svært hovent og hissig og det er ikke uvanlig at smertene er så intense at det forstyrrer nattesøvn og fører til sterkt redusert livskvalitet.

Hvis ørebetennelse får gå ubehandlet over lengre tid, øker også risiko for at trommehinna sprekker og infeksjonen sprer seg til mellomøret. Det kan også føre til permanente skader i øregangen, noe som igjen vil føre til at hunden får større og større problemer med tiden. Hos spanielraser vil sekundære forandringer med arrvev i ørene og trange øreganger raskt kunne oppstå. Ørets normale funksjoner vil til slutt ikke lenger fungere og det vil være nødvendig med langsiktige tiltak eller omfattende operasjoner for å få situasjonen under kontroll.

Øreproblemer bør tas på alvor, da langvarig ørebetennelse som ikke blir behandlet kan føre til at øret skades permanent. Den vanligste årsaken til kroniske tilstander er at akutte problemstillinger ikke blir undersøkt tidlig i forløpet.

Vanlige årsaker til ørebetennelse

Selve symptomene på ørebetennelsen skyldes som regel en overvekst av bakterier eller sopp i hundens ører. Denne overveksten har som regel sammenheng med andre underliggende årsaker som:

  • Overedreven hårvekst, fukt eller voks i ørene
  • Overdreven napping og rensing av et ellers friskt øre
  • Øremidd
  • Fremmedlegeme i øregangen
  • Underliggende allergier
  • Hormonelle sykdommer for eksempel lavt stoffskifte
  • Polypper eller svulster i øregangen

Her ser du tydelig rødhet i øret hos hund. Dette er et av de vanligste symptomene på ørebetennelse som kan være svært smertefullt for hunden.

Hundeørets anatomi

Et menneskeøre har i hovedsak en horisontal øregang. Hundens øregang er mer vertikal, dermed kan det lettere bli opphopning av voks og fukt som igjen kan disponere for betennelse og påfølgende symptomer.

Cellene i øregangen produserer olje og voks, som sammen med hår, fuktighet og annet materiale kan gi gode betingelser for oppvekst av bakterier og sopp.

En frisk øregang er i utgangspunktet selvrensende, men ved ørebetennelse vil denne mekanismen kunne forsinkes eller stoppe helt opp.

Les mer om hvordan hundens øre er bygget opp

Hunder med økt risiko for ørebetennelse

Akkurat som hos mennesker kan noen hunder være mer utsatte for ørebetennelse enn andre. Noen produserer mer olje og voks enn normalt, har mye hår i øregangen, eller har en øreanatomi som lettere kan gi infeksjon. Dette kan for eksempel være raser med tunge, hengende ører.

Følgende faktorer kan gi økt risk for ørebetennelse:

  • Hunder med underliggende allergi. Dette er en av de vanligste årsakene til gjentatte ørebetennelser hos hund.
  • Hunder som svømmer mye
  • Raser med hengende ører som for eksempel Cocker Spaniel og Basset

Hvordan diagnostiseres og behandles ørebetennelse hos hund?

Hos veterinæren vil øregangen bli undersøkt med et otoskop (et lite apparat for å kikke på øregang og trommehinne), og det blir som regel tatt en prøve fra voks eller puss i øregangen som deretter undersøkes i mikroskop. Det vil da være mulig å se om det er bakterier eller sopp til stede. Veterinæren vil tilpasse den beste og mest effektive behandlingen for din hund ut fra disse undersøkelsene.

Ved betennelser i mellomøret vil det være nødvendig med avansert billeddiagnostikk som for eksempel en CT-undersøkelse.

De fleste ørebetennelser behandles med ulike former lokalbehandling, det vil si øredråper eller ørerens. Veterinæren gir opplæring i hvordan du renser ørene til hunden din, for å få best mulig effekt av behandlingen.

Hos hunder som har gjentatte ørebetennelser er det som regel anbefalt å undersøke videre for underliggende årsaker til dette. Dette kan for eksempel være videre testing for allergi.

Øret kan raskt utvikle kroniske forandringer som ikke kan reverseres, og da vil operasjon være eneste løsning.  

Vil du ha mer informasjon om ørebetennelse hos hund?

Ørebetennelse kan ofte bli sett på som et trivielt problem hos hund. Det er imidlertid oftere komplekst og utfordrende. En stor andel hunder som lider av ørebetennelse som kommer tilbake gang på gang, har egentlig en underliggende årsak til at dette skjer. Derfor bør man alltid ta ørebetennelser på alvor og utrede for den egentlige sykdommen.

Vi anbefaler at friske ører ikke renses eller nappes. Dette kan ofte føre til større problemer enn det vil gjøre å la øret være. Slik forebyggende behandling kan ofte forstyrre bakteriefloraen i øret, eller påvirke ørets normale fysiologiske prosesser i negativ retning.

For flere faglige råd om ørebetennelse hos hund, kontakt din lokale veterinær.