Hvordan fungerer hundens øre?

Hundens øre består av flere deler. Øreflippen, ytre øregang og trommehinne. Her går vi dypere inn i hundeørets anatomi.

På innsiden av trommehinna sitter mellomøret som også er i direkte kontakt med strukturene i det indre øret: balanseorganet (labyrinten) og hørselsorganet (cochlea). Mellomøret er også i kontakt med øvre deler av svelget via en svært tynn utførselsgang som kalles øretrompeten. Det er øretrompeten som sørger for at trykket er likt på begge sider av trommehinna. Hos hunder med en svært kort nese vil ofte øretrompeten ha en avvikende anatomi, noe som kan føre til at disse oftere utvikler ørebetennelser.

Den ytre øregangen er lang og L- formet hos hund og hele øregangen er dekket av hud. Noen hunder har svært mange og dype hårsekker i den ytre øregangen, mens andre har mindre behåring.
Hos alle hunder fins det rikelig med kjertelvev. Cerumen er det latinske ordet for ørevoks, og Ceruminøse kjertler finnes kun ytre øregang. I tillegg huser øregangen mange talgkjertler som lager sitt eget sekret. Dette blander seg med voks fra ceruminøse kjertler, samt døde hudceller fra øregangen og danner det vi ser som normal ørevoks.

Ørevoks inneholder en rekke faktorer som beskytter øret og er en viktig del av ørets immunforsvar. Øret har sin egen bakterieflora.

Les mer om ørebetennelse hos hund

Hunder kan også få ørebetennelser som oss mennesker. Hunder med hengeører eller mye hår i ørene er mer utsatt for ørebetennelse.