Seniorhunden
Seniorundersøkelse til 60% rabatt!
I hele november gir vi seniorundersøkelse inkludert stor helseundersøkelse, utvidet blodprøve og urinanalyse til kun 1995 kr. Les mer om vilkårene og book time her:
Seniorkampanje
Mild
Avvent 1-2 dager. Ser du ingen forbedring bør du bestille time hos en av våre veterinærer.
Innhold i artikkelen
- Når er en hund egentlig gammel?
- Hva er tegnene på at vi har fått en aldrende hund?
- Aktivitet og bevegelse for seniorhunden
- Overvekt er vanlig hos eldre hunder
- Tannproblemer
- Syn og hørsel
- Helseundersøkelse av den aldrende hunden
- Vanlige sykdommer hos seniorhunden
- Når bør jeg oppsøke veterinær?
- Kontakt veterinær om du ser noen av disse tegnene hos din seniorhund:
- Nyt tiden!
Når er en hund egentlig gammel?
Som en tommelfingerregel regnes en hund som senior fra den er rundt 7 år gammel. Dette er en sannhet med modifikasjoner og må sees i forhold til rase og forventet levealder. Store hunder blir ofte gamle før små hunder, som gjerne lever lenger.
Når hunden din er midtveis til forventet levealder, kan den anses som moden. Når den er blitt ¾ av forventet levealder kan den anses som gammel. Her kan det variere med hele 4 år i differanse. En hund på 10 kg kan regnes som gammel ved 8 års alder, mens for en større hund over 45 kg vil det være allerede ved 4 års alder.
Hunden din vil før eller siden være over midtveis i livet. Aldringsprosessen er langsom og gradvis og er en naturlig biologisk prosess. Kroppens evne til å opprettholde den fysiologiske balansen synker, og mottageligheten for sykdommer øker ved aldring.
Hva er tegnene på at vi har fått en aldrende hund?
- Tap av muskelmasse som gjerne fører til lavere aktivitetsnivå
- Lavere aktivitetsnivå som igjen fører til lagring av fett
- Stivere ledd og vondt i kroppen
- Nyreproblemer
- Problemer med tenner og tannkjøtt
- Dårligere syn og hørsel
- Hjerteproblemer
- Endring av atferd
Aktivitet og bevegelse for seniorhunden
Aktivitetsnivået til en aldrende hund er det viktig å være litt bevisst på som hundeeier. Man hører ofte at min hund beveger seg ikke så mye og løper ikke så mye som før, men det er fordi hun er så gammel. Ja ofte kan det være slik, men svært ofte ser vi at både vekt, smerter og mosjonsnivå henger sammen.
Å få litt stive og vonde ledd er ikke sjelden hos våre firbente venner. Det vi vet er at mosjon og opprettholdelse av muskelmasse er viktig for å holde leddene myke og smerte på et minimalt nivå. En hund som endrer atferd med å bli stille, ikke være med på tur, trekke seg litt unna, ikke vil gå i trapper, eller viser tegn på aggresjon eller irritasjon, kan være en hund med kroniske smerter. Det er ingen grunn til at en hund skal gå rundt med slike smerter da vi i dag har mye kunnskap om hvordan vi kan lindre dette.
Både riktig mosjon, riktig fôr – både i mengde og kvalitet, samt lindrende preparater kan gjøre livskvaliteten til din hund bedre. Her er det viktig å ikke vente for lenge med å ta kontakt med veterinær. Jo tidligere, jo større er sjansen for at hunden din får den hjelpen den trenger.
Overvekt er vanlig hos eldre hunder
Typiske tegn på at vår hund begynner å bli eldre er at den har lettere for å legge på seg. Det skyldes at kroppen lagrer mer fett og bygger mindre muskler. Ofte så ser vi at mindre muskler gir mindre mobilitet som igjen kan føre til at legger på seg enda mer. Å holde mosjonsmengden oppe og gi hunden din et fôr som er tilpasset en eldre hund, kan langt på vei forebygge dette.
Tannproblemer
Ca 80% av alle voksne hunder har tannproblemer, og det øker gjerne med alderen. Noen ganger vil vår aldrende hund få mye tannstein. Det danner seg tannstein på dyrets tenner som igjen kan føre til sykdommer både i tannkjøtt og skader på tennene. Dersom det allerede har blitt en betennelsestilstand i tannkjøttet vil det være smertefullt å spise. På denne tannsteinen som dannes er det gode vekstvilkår for bakterier. Denne stadige veksten av bakterier i munnhulen vil være en ekstra belastning for immunsystemet.
Som eier kan vi forebygge dette ved daglig tannpuss og fôr sammensatt på en slik måte at vi reduserer dannelsen av tannstein. Men den tannsteinen som vi allerede kan se på tennene, får vi ikke bort med tannpuss og fôr. Da må hunden til veterinæren, som på en skånsom måte kan fjerne dette.
Syn og hørsel
Syn og hørsel kan også svekkes med alderen. En dag kommer ikke hunden din på innkalling, eller står og ser litt fremfor seg, men tør ikke helt å gå. Det kan være begynnende svikt i hørsel eller syn. Om du ser at hunden har et lite blålig skjær i øyene er det ofte et aldringstegn. Dette er viktig at man får sjekket ut hos veterinær, da det kan også skyldes andre årsaker.
Hørsel er også viktig å sjekke. Noen ganger er det oppsamling av voks i øregang som forårsaker hørselssvikten, og ikke som en følge av nedsatt hørsel på grunn av alder.
Helseundersøkelse av den aldrende hunden
For eldre hunder er det viktig med tett oppfølging hos veterinær slik at man lettere kan forebygge sykdommer, overvekt eller leddsmerter. Det er derfor lurt å oppsøke veterinær for seniorsjekk 1-2 ganger i året fra hunden er 7-8 år, avhengig av rase og vekt. En seniorsjekk vil gjerne inneholde en grundig undersøkelse av hunden fra snute til haletipp. Det bør også følge med en blodprøveanalyse og en urinanalyse for å se på nyre- og leverfunksjon.
Du kan bestille time for seniorkontroll direkte til din klinikk ved å benytte deg av linken under og velg "Senior-helseundersøkelse etter fylte 7 år, hund/katt, ett dyr" som avtaletype under årsak.
Vanlige sykdommer hos seniorhunden
Når hunden blir gammel svekkes også immunforsvaret og de blir derfor mer utsatt for en rekke sykdommer og ubehag. De vanligste sykdommene vi ser hos eldre dyr er:
- Artrose (forkalkning i ledd)
- Livmorbetennelse
- Prostata- og testikkelproblemer
- Kreft
- Diabetes
- Nyresykdom
- Leversykdom
- Lavt stoffskifte
- Høyt blodtrykk
Når bør jeg oppsøke veterinær?
Dersom hunden din endrer atferd eller viser symptomer på sykdom, må du ikke nøle med å kontakte veterinær. Det ligger til hundens natur å skjule smerter, så du bør se etter små endringer i atferd. Ingen hunder er like. Noen blir mer klengete og søker nærhet, mens andre trekker seg unna og kan vise tydelige tegn på at de ønsker å være i fred.
Det kan også være at hunden heller vil være hjemme når dere skal på tur, eller går og gjemmer seg når den ser båndet. Kanskje han har sluttet å gå opp trappen, eller vil ikke hoppe inn i bilen lengre.
Dårlig matlyst er et viktig tegn hos mange raser. Andre raser som har god appetitt, vil ikke dette være en viktig faktor.
Kontakt veterinær om du ser noen av disse tegnene hos din seniorhund:
- Aggresjon mot andre hunder eller mennesker
- Gjør fra seg inne eller på uvanlig steder
- Snur opp ned på døgnet, tusler rundt og finner ikke roen
- Stor endring i vekt
- Dårlig ånde
- Halter eller har vanskeligheter med å reise seg etter å ha gått på tur
- Puster og peser mer enn før
- Slikker seg på uvante plasser på kroppen, for eksempel hasen
- Kuler og hevelser
Jo tidligere du tar din hund til veterinæren, jo bedre. Sammen kan dere finne ut hva som kan gjøres for akkurat din hund.
Nyt tiden!
Når hunden vår har blitt gammel må vi kanskje tilrettelegge hverdagen og aktivitetsnivået vårt for å ta mer hensyn. Men dette kan også være en tid for å finne på nye og morsomme aktiviteter sammen! Aktiviteter som både er skånsomme, som bygger muskler og som er givende for hunden.
Som alle hundeeiere er klar over, kommer det en dag hvor vi må ta den vanskelige avgjørelsen for vår firbente familievenn. Kanskje er det akutt eller alvorlig sykdom, eller kanskje det bare er summen av plager og vondter hos det eldre dyret. Veterinæren din kan gi deg råd om når det er på tide å la hunden din slippe.
Men inntil den dagen kommer – nyt tiden dere har sammen!
Online booking