Valp – et nytt familiemedlem
Innhold i artikkelen
Vaksinering av valp
Valpen kommer til deg fra oppdretter ved 8 ukers alder. Mange har fått sin første vaksine allerede da. Neste, og kanskje første, vaksine er ved 12 ukers alder, som gjentas ved 16 ukers alder. Vaksinen beskytter valpen mot de viktigste hundesykdommene de kan utsettes for, som kennelhoste, parvovirus og valpesyke. Når hunden har blitt ett år skal den igjen vaksineres og dette repeteres da hvert år gjennom hele hundens liv. En viktig del av vaksineringen hos veterinæren er helseundersøkelsen. Veterinæren gjør en undersøkelse fra snute til haletipp for å se at alt er bra.
Ormekur
I løpet av valpens første leveuker skal den allerede ha fått flere ormekurer. Hør med din oppdretter hva valpen har fått. Anbefaling er ved 2, 4, 6, 8, 10 og 12 ukers alder. Valpen trenger ytterligere ormebehandling ved 6 måneders alder. Veterinæren din hjelper deg med riktig middel og dosering. Det er viktig å vite hvor mye valpen veier for å gi riktig dose. Utover dette gir ormekur bare ved behov.
Id-merking
ID-merking knytter valpen til deg som eier. Om valpen skulle komme på avveie, kan det unike nummeret i id-chippen leses av hos blant annet veterinær. Nummeret lagres lokalt hos dyreklinikken og i et eksternt lager hos DyreID. Da er det enklere å gjenforene valpen med sin eier. Vi anbefaler at valpen blir merket med id-chip som legges under huden. Ofte gjør gjerne oppdretter dette i forbindelse med valpevaksinen. Denne id-chippen er også en id for hunden når den skal ut og reise.
Reise med valpen til utlandet
Er destinasjonen Sverige, må den firbente være id-merket med id-chip og ha gyldig pass. Før du returnerer til Norge, må den også behandles mot parasitten revens dvergbendelorm. Her kan det være lurt å sjekke Mattilsynet sine sider for ytterligere veiledning.
Dersom du planlegger å ha med hunden til utlandet, utover Sverige, må den også ha gyldig rabiesvaksine, og dette må være dokumentert i gyldig pass. Alt dette kan din lokale dyreklinikk hjelpe deg med. For innførselsregler som gjelder i det landet dere skal reise til, er det lurt å ta kontakt med de respektive lands ambassader. Vær ute i god tid, da noen vaksiner har karenstid før hunden har lov å reise utenlands.
Tenner
Valpen har melketenner frem til de når 4-6 måneders alder. Ved 6 måneder skal alle melketenner har falt ut og blitt erstattet av permanente tenner. Dersom de ikke har falt ut kan det ha betydning for hvordan bittet utvikler seg hos valpen din. Dersom du er i tvil om alle melketenner har falt ut, anbefaler vi at du tar en kontroll hos din veterinær ved 6 måneders alder.
Det er veldig lurt å venne valpen til å pusse tenner i tidlig alder. Visste du at hele 4 av 5 hunder får tannproblemer i løpet av livet? Daglig pussing av tenner forhindrer plakk og tannstein og er derfor en god investering for fremtiden. Bruk en myk tannbørste eller mikrofiberklut som kan settes på fingeren og hundetannkrem.
Les vår veiledning til pussing av hundens tenner
Hundens utvikling
Hunder blir generelt regnet som voksne i 2-års alder. Små raser blir raskere voksne enn større raser, og gigantraser kan bruke enda lenger tid. Det er ikke bare at hunden skal nå sin voksne størrelse fysisk, men også hjernen skal utvikle seg i denne perioden.
Mange hundeeiere kan oppleve dette som frustrerende da det i perioder virker som valpen ikke har lært noen ting. Den fysiske kjønnsmodningen skjer gjerne ved 7-9 måneders alder. Tipsene får da sin første løpetid og hannhundene kan begynne å løfte beinet og markere. Det er vanlig å ha løpetid 2 ganger i året, mens med hannhunder sier vi ofte at de har løpetid hele året. Visste du at hannhunder ikke har testikler i pungen når de er unge? Dette skal ha normalisert seg ved 6 måneders alder.
Den psykiske kjønnsmodningen inntreffer som regel i 17 til 22 måneders alder. Har man vært flink med trening av hunden og vært konsekvent fram til den tiden, vil man som regel ikke få store utfordringen i denne perioden.
Sosialisering
Valpen skal danne sin nye flokk når den kommer til deg. Det er mye nytt og det er viktig at ting blir introdusert i rolige omgivelser. En valp sover mye – ca 16 timer per dag – og trenger å få tid til å hvile og slappe av.
De første dagene trenger den nærhet og trygghet i sin nye familie, men ikke vent for lenge med å ta valpen med deg ut på eventyr. Valpen må få bli introdusert til mest mulig frem til den er 16 uker. Dette er perioden i valpens utvikling som er viktigst for å få en trygg hund i fremtiden.
En valp har i hundeverden «valpelisens», som betyr at de kan tillate seg mye uten å få kjeft av den andre hunden. Men pass på at du bare lar den få hilse på trygge, voksne hunder. Det er viktig at valpen bare får positive opplevelser i denne perioden.
Last ned PDF: Valpens første leveår – en veiledning til hva du bør huske på
Mosjon av valp
Turer i den første tiden bør være korte og etter valpens ønske. Det er bedre å gå flere små turer enn en lengre. Valpen må også trenes til å gjøre fra seg ute, og på den måten kommer den seg ut flere ganger om dagen.
Valpens skjelett er i dets første leveår mykt og mer utsatt for langsiktige skader. Valper som er under 1 år gamle bør derfor ikke gå overdrevent mye i trapper, hoppe mye/høye hinder, løpe/sykle lange turer eller trekke på f.eks. ski. Men de har allikevel godt av å bruke kroppen sin på sine egne premisser. Gå derfor turer på ulikt underlagt og i variert terreng. På den måten vil valpen bygge opp naturlige muskler og samtidig føle mestring når den løser problemer med å komme seg rundt i verden på egne bein.
Stell
Dersom du har fått en rase som trenger en del stell av pelsen, er det lurt å bruke valpetiden på tilvenning til for eksempel stell av poter og ører. Lær valpen din å få klippet klør tidlig. Ta litt om gangen.
Du bør også lære deg hvordan valpen din kjennes ut. Ta på den og lukt gjerne i ører og titt i munnen. Da ser du hva som er normalt, samtidig som du lærer valpen din å bli håndtert. I alt stell og håndtering er det viktig at du tar deg god tid og roser valpen din. Bruk godbiter, det er en god belønning.
Ta gjerne turen innom din nærmeste dyreklinikk uten at du har avtalt besøk hos veterinæren. De fleste dyreklinikker er positive til at valpeeiere kommer innom for å veie valpen og venne den til å være på klinikken. Da får du en trygg valp som gleder seg til neste veterinærbesøk.
Forsikring av valp
Forsikring er veldig lurt å ha. I Norge er det ca 40% av alle hunder som er forsikret. Forsikring gir økonomisk trygghet som igjen kan gi rask behandling i tilfelle sykdom eller ulykke. Det finnes mange ulike forsikringsselskap som tilbyr en rekke ulike forsikringer. Tenk derfor gjennom hva som er viktigst og undersøk hvilket selskap som passer deg og din hund best.
Les mer om forsikring til hund
Valpefôr
Valpen skal ha spesialtilpasset fôr (valpefôr) frem til den er ca. 1 år gammel. Det finnes mange merker og sammensetninger på markedet. Velg det som passer deg og din valp best. Veterinæren kan gi deg veiledning. Valpen bør ha 3-4 måltider hver dag de første ukene. Deretter kan man gradvis gå over til 3 måltider. Ofte ser man hvilket måltid valpen ikke spiser opp. Å gå ned til 2 måltider kan man gjøre når valpen er moden for det. Så fortsetter man å gi mat to ganger om dagen hele hundens liv. Tilgang til friskt vann skal den selvfølgelig alltid ha.
Valpekurs
Å gå på valpekurs er litt som å gå i barnehage. Valpene har godt av å være sammen med andre valper som snakker samme språk som dem. Kursene er ofte svært nyttige både for valpen og eier. Så selv om man har hatt flere hunder før, er denne valpen unik og trenger å få sin egen livserfaring i trygge omgivelser med likesinnede.
Lykke til med ny valp!
Valpens apotek
- Klosaks
- Flåttpinsett
- Førstehjelpskrin
- Bomull, fysiologisk saltvann
- Febertermometer
- Selvklebende, elastisk bandasje
- Kompresser
- Bandasjeteip
- Saks