Fôring av voksende valper

Fôringen er en av de viktigste tingene som påvirker kjæledyrets velvære. God mat av høy kvalitet fremmer velvære hos hunder på samme måte som hos mennesker. Ved å regulere fôrmengden, sikrer man at ikke hunden legger for mye på seg eller blir for tynn. Spesielt når det gjelder unge hunder, hjelper en passe veksthastighet valpen med å holde seg frisk.

Det er viktig å velge et fôr tilpasset valpen. Med riktig fôring skal valpen verken være for tynn eller for tykk og skal ha en passe veksthastighet. Dette er viktig for at valpen skal holde seg frisk.

Les mer om hva valpen trenger det første året

Riktig fôring av valp

Når valpen er et par måneder gammel og man akkurat har fått den hjem, bør den spise flere ganger om dagen. Fordøyelsen og tarmene fungerer bedre når det kommer en jevnere strøm med mat i fordøyelseskanalen, enn større mengder bare to ganger om dagen.

Magesekken til valpen er også mindre enn hos en voksen hund, og derfor kan store mengder mat om gangen gjøre at magesekken blir for full og strekker seg.

Fôring av unghunden

Man kan redusere antallet måltider om dagen når hunden er 6-8 md. gammel, avhengig av hundens endelige størrelse. Hos små raser gjøres dette vanligvis tidligere enn hos store raser. Dersom hunden begynner å sette igjen mat fra f.eks. måltidet på dagen, kan man vanligvis godt begynne å mate hunden to ganger om dagen.

Det er viktig at man passer på at hunden får i seg riktig mengde med mat. Hunden skal hverken være for tynn eller for tykk. Det er en god regel ikke å fokusere for mye på de anbefalte porsjonene som er oppgitt på fôrsekkene. Kostholdet skal formes etter hundens individuelle behov – iberegnet hvor mye godbiter den får.

Veksthastighet

Valper vokser i forskjellig takt, og ofte kan det også være litt forskjell på veksthastigheten hos valper i samme kull. Vanligvis er tiden fra leveringsalderen og frem til valpen er et halvt år, perioden hvor den vokser mest. Det lønner seg likevel å følge med på veksthastigheten hos valper av store hunderaser, og fôre valpen med mat som er planlagt for å dempe veksten litt. En for stor energimengde til store valper øker veksthastigheten og kan forårsake utviklingsforstyrrelser i leddene, selv om kroppsbygningen ellers holder seg normal. Valper i små raser trenger derimot en forholdsvis større energimengde for å vokse, og de har ofte en kortere periode hvor de vokser på det raskeste.

Hvordan kan man identifisere skadelig overvekt hos hunden?

Noen kjennetegn er det lurt å følge med på:

  • Også hos små valper skal man kunne kjenne ribbena med fingrene uten å måtte trykke for hardt.
  • Bakenden skal kjennes jevn ut oppå (ikke som en myk fettpute).
  • Tykke pølser i nakken eller ved bena er ofte et tegn på overvekt (bortsett fra rynkene som er typisk for noen raser).
  • Valpen skal bevege seg kvikt og lett.

Små valper har ofte en litt rund mage, men det betyr likevel ikke at hunden er overvektig. Hos valper i normal størrelse skal man kunne kjenne ribbena og ryggraden med fingrene. Det er bedre at valpen heller er litt slank enn overvektig i voksealderen.

Overvekt hos valpen kan øke vekstforstyrrelser, og som voksen er overvekt skadelig for hundens helse.

Til syvende og sist er det likevel hundens individuelle behov som bestemmer matmengden, maten og antallet måltider. Et fôr som passer til én hund passer nødvendigvis ikke til en annen hund, selv ikke i samme rase. Når man skal vurdere energimengden, hjelper det å veie hunden hver uke og følge med på veksten. valpekontroll og besøk hos veterinæren kan veterinæren undersøke om valpen er overvektig og gi tips om fôringen av hunden.

På alle Evidensias dyreklinikker får du kjøpt hundefôr til både valper og voksne hunder, og du er alltid velkommen for en gratis vektkontroll av valp eller voksen hund.