Mental aktivisering av hund – konkrete ideer

Mental aktivisering er like viktig for hunder, som det er for oss mennesker. Dessuten er det en aktivitetsform som gir muligheter til de hunder, som av forskjellige årsaker ikke tåler fysisk krevende aktivitet.

Bruk omgivelsene til mental aktivisering av din hund; en benk, en sten eller liknende for å trene balanse og kroppskontroll. La hunden gå opp på disse tingene, gjør stå-, sitt- eller dekkøvelse, eller bare la den bevege seg over ujevnt underlag.

Forskjellen på mental aktivisering av hund og fysisk aktivisering

Mosjon får opp pulsen gir sanseinntrykk og øker energiforbrenning. Det gir dermed kondisjon, velvære og er med til å holde hunden slank og frisk. Like viktig som den fysiske helse er mental helse hos hund. Mental aktivisering utfordrer hunden – og eier! Det bygger opp et samarbeid mellom hund og eier og stiller krav til å lære. Utover det er mental aktivisering det viktigste redskap for å behandle og forebygge atferdsproblemer hos hunder.

Les om hvordan du tar med hunden på joggetur.

Hvorfor er ikke fysisk aktivitet nok?

Mental stimulering kan ikke erstattes med fysisk aktivitet. Oppgaveløsning og treningsøvelser stimulerer såkalte kognitive funksjoner, dvs. det stiller krav til hundens læringsevne. Med dette bygges det opp et samarbeid mellom hund og eier. Det øker kontakten til hunden, og dens motivasjon og utholdenhet over for oppgaveløsning, og for å oppsøke kontakt til deg som hundefører.

Dette kan du oppnå ved å aktivere din hund mentalt:

 • Styrke ditt forhold til hunden
 • Mindre stress hos hunden
 • Minimere destruktiv atferd
 • Lære nye ferdigheter hos hunden som også er til fordel for omgivelsene
 • Holde din seniorhund i gang – gamle hunder elsker å lære nye tricks!

Typer av mental aktivisering av hund:

I en travel hverdag med aktiviteter hos alle i familien, er det utfordrende å finne overskudd til hjemmets firebente familiemedlem. Det krever likevel bare noen få endringer i rutinene for å få hunden inkludert i de daglige gjøremål. Les mer og få konkrete ideer til mental aktivisering av din hund nedenfor.

Aktiviseringsøvelser kan deles opp i flere typer:

 • Balanseøvelser og kroppskontroll
 • Lydighetsøvelser og triks
 • Nesearbeid og problemløsning

Det finnes i dag forskjellige treningstilbud og kurs, der det tilbys «dog-parkour», nesearbeid og trening med fokus på positiv forsterkning. I disse treningsformer er det særlig fokus på henholdsvis kroppskontroll, mental stimulering og å belønne hunden for korrekt atferd. Sistnevnte oppfordrer hunden til å tilby atferd selv ved læring av nye øvelser. Med dette stimuleres kognitive funksjoner, og det er dermed en god form for mental stimulering.

Konkrete ideer til mental aktivisering av hund

Felles for all mental aktivisering er å huske belønning, dvs. ha alltid godbiter og eventuelt leketøy med. Hvis det blir en vane å ha godbiter i lommen, er man alltid parat til å bruke omgivelsene som lekeplass for stimulering av hunden – også på tidspunkter man ikke hadde planlagt dette på forhånd.

Ideer til aktivisering på gåturen

 • Bruk omgivelsene som lekeplass: en benk, en trestubbe eller liknende til å trene balanse og kroppskontroll. La hunden gå opp på disse ting, gjør stå-, sitt- eller dekkøvelser eller bare la den bevege seg over ujevnt underlag. Utover det kan man belønne hunden for frivillig atferd, dvs. hvis den på eget initiativ viser interesse for trestubber eller liknende. Frivillig atferd kan føre til morsomme initiativer, blant annet at hunden selv går opp på store stener og trestubber i forventning om at dette utløser en positiv reaksjon fra deg som hundefører.
 • Lyktestolper kan brukes som slalåm eller til morsom innkalling, der hunden skal „fange deg“, mens du løper rund om en lyktestolpe.
 • Søkeøvelser hvor det gjemmes godbiter i forskjellige høyder, feks. på lave grener på trær.
 • Kontaktøvelser hver gang dere møter barn eller andre hunder på lufteturen. Belønn hunden for å ta øyekontakt med deg. Utvid evt. til at den skal sette seg ned før den får belønning.

Ideer til aktivisering i hagen

 • Søkeøvelser hvor det gjemmes leketøy eller godbiter i forskjellige høyder. Vanskelighetsgrad kan økes etterhvert.
 • Søkeøvelser hvor belønninger gjemmes under teppekant eller skål.
 • Kontaktøvelser hver gang noen går forbi utenfor gjerde. Spesiell godt egnet hvis hunden pleier å løpe bort og bjeffe til de som går forbi.
 • Lær hunden å bytte sitt leketøy for en godbit. Kan utvides til å lære hunden å komme med ting som ble mistet. I starten kan man bevisst „miste“ lommeboken eller nøkler. På sikt kan det være ganske nyttig, hvis hunden har lært å søke etter forskjellige gjenstander.

Ideer til aktivisering hjemme

 • Lær hunden å bære reklame inn fra postkassen.
 • Lær hunden å bære mindre kurv, hvor det feks. kan legges bestikk til borddekking opp i. På denne måten hjelper hunden til, uten at det krever mye ekstra tid fra deg.
 • Lær hunden å lukke kjøkkenskuff/kjøleskapsdør med snuten. Start med å belønne hunden for å presse snuten mot din håndflate og flytt det senere over til skuffen. Til slutt kan hånden tas bort slik at hundens snute er i direkte kontakt med skuffen.
 • Aktiviseringsleketøy til godbiter kan kjøpes i mange former. I starten skal det gjøres lett for hunden, slik at den beholder motivasjonen, feks. ved å bruke små godbiter, som lett faller ut.
 • Søkeøvelser hvor det gjemmes leketøy eller godbiter i forskjellige høyder (vanskelighetsgrad kan økes etterhvert).
 • Søkeøvelser hvor belønning gjemmes under teppekanter eller en skål.