Stell av spevalper

Nyfødte valper er både døve og blinde. Den første tiden brukes mest til å spise og sove. Her får du tips til hvordan du skal stelle med nyfødte valper. 

Slik steller du med nyfødte valper

Mat den første tiden

Friske, velskapte valper finner greit frem til pattene, men kan om nødvendig stimuleres med lett massasje og ved å legge dem til tispas patter. Hvis valpen suger dårlig, bør det sjekkes om den har åpen gane. I valpens første 2-3 leveuker skal den ha mat hver 2.-3. time. Etteren sugeperiode på omtrent 5 minutter skal den være trett og mett. Hvis den derimot er urolig, sutrer og dytter i pattene, kan det være at tispa ikke har nok melk. Da bør du gi tilskudd av morsmelk-erstatning til hund de første 3-4 ukene.

Dovaner

Kort tid etter at valpen har tatt til seg næring, må den som regel på do. Tispa stimulerer gjerne valpen ved å slikke den i baken og på buken. Av og til kan det være nødvendig med litt hjelp fra eier/oppdretter hvis tispa er stresset eller valpekullet er stort.

Bruk en bomullspad til å massere urinåpningen på tispevalper. På hann-valper bruker du bomullsdotten til å massere oppover langs penis.

Når valpen får avføring (etter 2-3 dager), tar du en våtserviet (til spedbarn) og masserer lett rundt endetarmsåpningen.

Klør

For å unngå at valpen klorer opp tispas patter, kan det være fornuftig å klippe klørne med en liten neglsaks fra den er en uke gammel.

Fast føde

Fra valpen er 2,5 uker gammel kan den få litt tilskudd av fast føde. En enkel huskeregel er at spevalpens spisemønster går fra å die, til å slikke, til tygging. Tilby derfor våtfôr tilpasset spevalper fra en skje eller liten tallerken i begynnelsen. Etter hvert som valpen vokser kan man gradvis blande ut våtfôret med oppbløtt tørrfôr. Senere kan man gradvis holde igjen på mengden vann og/eller våtfôr dersom man på sikt ønsker å kun fôre med tørrfôr. Dersom man ønsker å gi en kombinasjon av våtfôr og tørrfôr, er dette uproblematisk også for voksne hunder. Les alltid fôringsveiledningen på pakningen nøye. Dersom tispen har mange valper, eller du mistenker at tispen har lite melk, anbefales melkeerstatning tilpasset valper. Melk tilpasset andre arter enn hund har en annen sammensetning av fett, protein og karbohydrat enn hva en valp har behov for og bør derfor unngås. Kontakt oss dersom du er usikker på korrekt ernæring til små valper og lakterende tisper.

Ormekur

Markkur mot spolorm bør rutinemessig gis til valper. Første behandling bør skje ved to ukers alder. Deretter gis 2. hver uke frem til 12 ukers alder. Diegivende tisper kan få behandling samtidig med valpene når de er 4 uker gamle.
Unghunden kan få ormekur mot spolorm igjen ved 6 måneders alder. Etter dette er det kun etter påviste parasitter at behandling anbefales.

Vaksinering

Vaksinering av valpen skjer ved 8 og 12 ukers alder.

Les mer om vaksinering av valp