Stell av spevalper

Nyfødte valper er både døve og blinde. Den første tiden brukes mest til å spise og sove. Her får du tips til hvordan du skal stelle med nyfødte valper. 

Slik steller du med nyfødte valper

Mat den første tiden

Friske, velskapte valper finner greit frem til pattene, men kan om nødvendig stimuleres med lett massasje og ved å legge dem til tispas patter. Hvis valpen suger dårlig, bør det sjekkes om den har åpen gane. I valpens første 2-3 leveuker skal den ha mat hver 2.-3. time. Etteren sugeperiode på omtrent 5 minutter skal den være trett og mett. Hvis den derimot er urolig, sutrer og dytter i pattene, kan det være at tispa ikke har nok melk. Da bør du gi tilskudd av morsmelk-erstatning til hund de første 3-4 ukene.

Dovaner

Kort tid etter at valpen har tatt til seg næring, må den som regel på do. Tispa stimulerer gjerne valpen ved å slikke den i baken og på buken. Av og til kan det være nødvendig med litt hjelp fra eier/oppdretter hvis tispa er stresset eller valpekullet er stort.

Bruk en bomullspad til å massere urinåpningen på tispevalper. På hann-valper bruker du bomullsdotten til å massere oppover langs penis.

Når valpen får avføring (etter 2-3 dager), tar du en våtserviet (til spedbarn) og masserer lett rundt endetarmsåpningen.

Klør

For å unngå at valpen klorer opp tispas patter, kan det værefornuftig å klippe klørne med en liten neglsaks fra den er en uke gammel.

Fast føde

Fra valpen er 2,5 uker gammel kan den få litt tilskudd av fast føde. En enkel måte å gjøre dette på er å ta litt kjøttdeig (uten salt) og rulleden i hånden til en liten pølse (lillefinger-tykk). Putt den ene enden i valpens munn og la valpen «suge» i seg pølsen to ganger daglig til den klarer å spise selv. Fra 3-4 ukers alder kan du gi hunde-pølse fra f.eks. «Vom og Hundemat» to ganger daglig. Supplér gjerne med litt geitemelk, også to ganger daglig, hvis tispa har lite melk. I stedet for hundepølse kan du evt. gi oppbløtt valpefôr, hvis du/valpen foretrekker det.

Ormekur

Markkur bør gis til tispa ca.10 dager før fødsel. Tispe og valper bør dessuten behandles hver 14.dag frem til levering.

Det første året bør valpen få ormekur hver 3. måned.

Vaksinering

Vaksinering av valpen skjer ved 8 og 12 ukers alder.

Les mer om vaksinering av valp