Urinveisinfeksjon hos hund

Urinveisinfeksjon hos hund forekommer oftest hos tisper. Økt risiko ved visse sykdommer, som nyresykdommer, diabetes og Cushings syndrom.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Symptomer på urinveisinfeksjon

Vanlige symptomer ved urinveisinfeksjon kan være

Primære urinveisinfeksjoner er sjelden hos hund. Generelt sett er de fleste bakterielle urinveisinfeksjoner en svikt i dyrets forsvarsmekanismer. Svikt i forsvarsmekanismene gjør hunden mer mottagelig for infeksjon. Normal urinering, normal urinsammensetning med et godt nok nivå av antibakterielle stoffer i urinen, beskyttelsesceller og normalflora er faktorer som er viktige for å forhindre oppformering av sykdomsfremkallende bakterier.

En hund som tisser oftere enn normalt kan være plaget av urinveisinfeksjon

Hva er bakteriell urinveisinfeksjon?

Bakterieinfeksjon kommer gjerne via kjønnslepper/ penis eller av og til som en spredning fra blodbanene. Bakterier fra tarm og hud er vanligvis opphav til en urinveisinfeksjon. Noen tisper har for eksempel en anatomisk utforming av kjønnsleppene som gjør at de lettere får oppsamlet bakterier fra endetarmen eller huden som blir liggende i skjeden.

Seniorhunder og unge hunder som ikke har så godt immunforsvar som voksne hunder får lettere urinveisinfeksjoner.

Diagnose og behandling

Dyrkning av urin for å bestemme type bakterier og hva slags medisin som er mest effektfullt, er alltid det sikreste for å få et godt resultat av behandling. Dyrkningsundersøkelse øker behandlingskostnaden betraktelig og ofte ønsker eiere og prøve standard medisinering først.

Finner man ved urinundersøkelsen at hunden i tillegg har urinkrystaller bør man ta en ultralydundersøkelse av urinblæren for å se om hunden kan ha urinstein. Det er ikke sjeldent at vi hos hunder med urinveisinfeksjon også finner urinsteiner. Har man en hund som plages med urinveisinfeksjoner må man prøve å se om man finner en årsak og i tillegg prøve å forebygge nye urinveisinfeksjoner.