Vannhale hos hund

Vannhale hos hund er en smertsom tilstand. Fuktig vær, bading, kulde og vind kan føre til en trolig betennelse i hundens nerver eller muskler ved haleroten. Tilstanden kalles vanligvis for vannhale, men blir også kalt retriverhale eller wet tail. 
Mild Mild

Mild

Avvent 1-2 dager. Ser du ingen forbedring bør du bestille time hos en av våre veterinærer.

Vannhale hos hund

Vannhale er ekstra vanlig på sommeren når hunden bader og oppholder seg mer i vann.

Årsaker til vannhale hos hund

Hva som forårsaker vannhale er ikke helt klart. Vannhale oppstår akutt, men selv om hunden har hatt vannhale tidligere betyr det ikke at den har noe høyere risiko for å få det igjen.  

Vannhale oppstår som oftest i situasjoner der hunden har brukt halen veldig aktivt, f.eks. om den har svømt - derav navnet vannhale. Men også at halen blir kald og våt kan være en faktor.

Man mener at det kan skyldes en belastningsskade i muskulaturen i halen. Halemusklene har ikke så stor plass slik at om de hovner opp etter en belasning kan det resultere i at musklene blir klemt og ikke får nok plass. Det kan dermed oppstå skade og nedbryting av muskelvev.

Symptomer på vannhale hos hund

Mange hundeeier kan tro at hunden har brukket halen. Halen ser ofte normal ut i nærmest kroppen, for deretter å få en knekk og henge rett ned. Merker du at din hunds hale henger rett ned og er urørlig og øm når du rører ved enden av ryggen eller på selve halen, kan dette være et tegn på at hunden lider av vannhale. Har du en tispe kan det også merkes at hun får vondt når hun skal sitte ned og tisse. 

Vannhale er ekstra vanlig på sommeren da hunden bader og oppholder seg mer i vann. Vanligvis går symptomene over av seg selv etter noen dager. 

Slik kan du forebygge vannhale

Det er mulig å forebygge vannhale ved å holde hunden varm og tørr. Er hunden våt etter bading eller etter å ha vært ute i kaldt regn, så tørk den nøye. Bruke gjerne et regndekken når det regner som dekker hele ryggen og gjerne omfavner lårene på bakbeina. Et ulldekken kan også være bra å bruke for å holde hunden varm om den allerede er våt. 

Det er ikke uvanlig at jakthunder rammes, selv om de ikke har svømt. Kaldt og vått vær eller kraft vind kan føre til at symptomene oppstår. Iblant kan ett neoprendekken hjelpe til å beskytte hunden gjennom å holde hunden varm og stenge vind ute. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Om tilstanden ikke går over etter et par dager eller hunden din er merkbart påvirket, skal du kontakte veterinær. Du kan finne din nærmereste klinikk her. Symptomene på vannhale kan også tyde på andre sykdomstilstander. Det kreves da en veterinærundersøkelse for å utelukke andre eventuelle sykdommer. 

Les flere sommertips til hund og katt