Vannterapi (hydroterapi) for hund

Ved vannterapi, også kalt hydroterapi, bruker man vann til å behandle eller lindre sykdom eller skade. For oss mennesker er hydroterapi veldig effektivt, det kan det være for din hund også. I trygge og rolige omgivelser kan vannterapi føre til at hunden din kan gjøre svømmeøvelser som kan lindre smerte og stivhet, samt hjelpe kroppen å komme seg etter en skade.

Vanntredemølle er en form for vannterapi (hydroterapi) som gir en skånsom opptrening etter skade eller for å lindre sykdom.

Hvordan virker vannterapi (hydroterapi)?

Vannterapi kan foregå i et svømmebasseng eller i en vanntredemølle. I et svømmebasseng kan hunden svømme, slik vi vil svømme i et basseng. I en vanntredemølle derimot, kan hunden gå på tredemølla mens den får støtte eller motstand fra vannet, avhengig av hva slags type trening den trenger basert på hundens behandlingsprotokoll. Når en rehabiliteringsterapeut har tatt mål av hunden din, samt diskutert hundens sykehistorie med deg, vil hunden din få en kort økt med hydroterapi. Påfølgende treningsøkter kan vare lengre etter hvert som hunden din blir vandt til treningen.

Trening i vann kan støtte din hunds bein, ledd og muskler på en måte som den vanlige mosjoneringen ikke kan. Dette fordi vannet gjør at hunden din kan bli vektløs, og denne kontrollerte treningen kan stimulere og mosjonere hundens ledd og muskler med mindre stress og smerte, som de kan oppleve ved vanlig mosjonering.

Hydroterapi kan lindre smerter og stivhet, og hjelper kroppen med å hele seg etter skade

 

Kan hydroterapi hjelpe min hund?

Hydroterapi har bevist effekt hos hunder med følgende lidelser:

  • Hunder med nerve- eller muskelskade
  • Overvektige hunder
  • Hunder med artrose eller dysplasi
  • Hunder som har vært igjennom kirurgi, spesielt i ledd eller ryggraden
  • Eldre hunder som synes vanlig mosjonering er for tungt eller slitsomt
  • Hunder som har/har hatt neurologiske skader
  • Hunder som trenger mer trening, økt belastning og økt muskeltonus

Å velge en behandler

Det finnes flere utdannelser innenfor rehabilitering- og fysioterapi for dyr, noen av de med sertifiseringsordning. Det er lurt å undersøke litt før du velger en behandler til din hund. Spør venner og kollegaer – og selvfølgelig også veterinæren din om hun/han kan anbefale deg en rehabiliteringsterapeut før du bestiller time.

Når du sitter igjen med ett eller to valg, kan det være lurt å besøke klinikken. Se på fasilitetene, se på hvilke kvalifikasjoner behandleren har, og hva de kan tilby din hund.

Råd for vannterapi for hund

Trenger du ekspertråd om hydroterapi for hund, spør din lokale veterinær om han/hun kan anbefale en rehabiliteringsterapeut i ditt område.

Les også om dyrekiropraktikk for hund