Varm asfalt
Innhold i artikkelen
Sykkeltur på varm asfalt
Temperaturen ute stiger og sola skinner. Mange tenker kanskje ikke på at når sola steiker og temperaturen ute øker, så må man være OBS på at asfalt og annet underlag blir mye varmere enn tidligere, slik at man kan unngå uheldige skader. Kanskje tenker man ikke på dette når man skal ut og mosjonere hunden eller slipper katten ut for sin daglige luftetur.
Møt Frøya, en glad og søt Golden Retriever dame på 2 år som i en langhelg hadde vært på sykkeltur. Normalt er ikke dette noen utfordring for Frøya, men i akkurat denne helgen i mai var det veldig varmt og sykkelturen hadde foregått på asfalt. I tillegg hadde Frøya vært på stranda og gått tur langs vannet, og mulig kommet nær noen skjær eller skjell der som kan ha forverret sårene.
Da de kom hjem, merket eier at Frøya virket til å ha vondt i labbene sine. Etter en liten titt på labbene ser eier at Frøya har masse sår på potene, virker sår og øm og haltet litt på det ene beinet.
Til veterinæren
Under besøket hos oss ble det konstatert at Frøya har vært uheldig og få brannskader på alle potene, som antagelig har vært forårsaket av sykkelturen på varm asfalt og turen på stranda.
I dagene etter veterinærbesøket må Frøya gå med potesokker og smøres flere ganger daglig med potesalve som inneholder medisinsk honning, samt at hun får smertestillende. Frøya kommer til å bli helt frisk, men eier kommer fremover til å legge sykkelturen til tidlig morgen eller sein kveld på de varme dagene. Vi anbefaler ikke å bruke potesokker på hundene for å unngå problemet.
Sjekk om asfalten er for varm for hunden
Brannskader og slitasjeskader i forbindelse med høy aktivitet på varmt underlag er noe vi ser en del av i sommerhalvåret. Vi anbefaler ingen å mosjonere hundene sine hardt når temperaturen er over 20 grader og sol.
5-sekunders regelen er fin for å avgjøre om underlaget er for varmt for hunden. Du kan avgjøre om det er for varm asfalt ved å holde baksiden av hånda mot bakken og telle til fem. Hvis du brenner deg og ikke klarer å holde hånden der i 5 sekunder, er det også for varmt for hunden til å gå på på underlaget.
Ny, mørk asfalt gir som regel flere skader enn grå, gammel asfalt. Hunder som er mindre vant til å løpe får oftere større poteskader enn hunder med «mer herdede poter». Vi anbefaler generelt å unngå asfalt når du skal på sykkeltur eller løpetur med hunden.
Ulik temperatur i luften og i asfalten
Her er et eksempel som viser forskjellen mellom temperatur i luften og temperaturen i asfalten:
I luften | På asfalten |
25° | 52° |
30° | 57° |
Ønsker du flere tips?
Har du spørsmål om hvordan du best skal beskytte hunden din i sommerhalvåret, kan du alltid kontakte en av våre dyreklinikker for en hyggelig prat.
Husk også at du ikke må forlate hund i varm bil.
God bedring til Frøya. Vi håper denne historien vil spre budskapet om hva sommervarmen kan gjøre for våre firbente familiemedlemmer. Vi har ingen å miste!