Klar for jakt?

Er du og den firbente vennen din ladet og klar for jakt? Les veterinærens tips til hva du bør tenke på før, under og etter jakta.

Jakthund på jakt etter fugl

Kondisjon er viktig for jakthunder slik at de holder ut lange dager i skogen. Start treningen tidlig!

Før jakt

Trening

Trening av jakthunden bør starte tidlig på sommeren og kan innebære svømming, sykling, jogging og lignende. Om du ligger bak skjema kan noen timers tur i ulendt terreng noen dager før jakten være nyttig.

Fôr

Venn hunden til jaktfôret i god tid før jakten, helst seks uker i forveien. 

Helseundersøkelse

I en helseundersøkelse vil veterinæren gå gjennom hunden fra snute til haletipp og lytte til hjerte og lunger for å påse at alt er i orden

Forberede poter

Poter kan få hard medfart. Klipp klørne godt før jakta. Bring potesalve og husk å ha med potesokker i sekken. Dette bør brukes dersom potene er spesielt såre eller hunden har fått sår/kloskade.

Eldre jakthunder

Om du har en eldre hund som blir stiv og støl under jakta så prat med din dyrlege om smertestillende eller andre leddvennlige støtteprodukter som kan være aktuelle.

Flåttbehandling (i sørlige Norge)

Det er fortsatt en del flått i jaktsesongen. Snakk med veterinæren for å få resept på flåttmiddel. Noen flåttmiddel holder både flått, knott, mygg og hjortelusflue på avstand.

Veterinærens nummer

Skriv ned nummeret til veterinæren din og orienter deg om veterinærer i området dit du skal. Sjekk hvilke som er døgnåpne og ikke.

Få oversikt over våre veterinærvakter

Under jakt

Fôr

Avhengig av intensitet, terreng og varme, bør hunden få tilskudd med energirik mat ofte nok til å holde prestasjonen oppe. Hos veterinæren selges det ulike typer energisnacks.

Vann

Vær alltid sikker på at det er muligheter for å finne rent vann eller bring rent vann i flaske. Et supplement til vann er å kjøpe spesial-pulver med elektrolytter. Elektrolyttene gjør at hunden beholder væsken bedre i kroppen.

Jakthund drikker vann under en pause i jakta

Akkurat som hos mennesker, renser vann hundens kropp, og er nødvendig for å optimere væskebalansen samt holde alle organer friske.

Kosttilskudd

Bakteriepasta til avbalansering av bakteriefloraen i tarmkanalen for å forhindre diare og stressmage.

Ved smårift/skader

Småsår og rifter renses med sterilt saltvann og smøres med sårsalve. Større sårskader må behandles av veterinær.

Huggormbitt (forekommer i sørlige Norge)

Huggormbitt kan være svært alvorlig og veterinær bør kontaktes snarest. Du kan merke at dyret blir trettere enn normalt, og at bittstedet bli hovent innen få timer. Pass på å beholde roen og bær hunden om mulig.

Slik fungerer huggormgiften

Etter jakta

Ormekur 

Om hunden får forsyne seg av jaktbyttet kan dette medføre smitte av spolorm og bendelorm. Det kan derfor være lurt å undersøke hunden for orm hos veterinæren i etterkant.

Les mer om ormekur

Sjekk av pels

Gå gjennom pelsen og kjenn etter om det kan ha kommet flått eller sår på hunden.

 

God jakt!