Endelig jakt!

Endelig jakt!

Vi har utarbeidet en sjekkliste.

Før jakt

Trening: Jakthundtrening bør starte tidlig på sommeren og kan inneholde svømming, sykling, jogging og lignende. Om du ligger litt «bak skjema» kan noen timers tur i ulendt terreng dager før jakten også være nyttig.

Fôr: Venn hunden til jaktfôret i god tid før jakten, helst seks uker i forveien.

Helsesjekk: I en helsesjekk vil veterinæren gå gjennom hunden fra snute til haletipp og lytte til hjerte og lunger for å påse at alt er i orden

Forberede poter: Poter kan få hard medfart. Klipp klørne godt før jakta.

Eldre jakthunder: Om du har en eldre hund som blir stiv og støl under jakta så prat med din dyrlege om smertestillende eller andre leddvennlige støtteprodukter som kan være aktuelle.

Flåttbehandling (i sørlige Norge): Det er fortsatt en del flått i jaktsesongen. Snakk med veterinæren for å få resept på flåttmiddel. Noen flåttmiddel holder både flått, knott, mygg og hjortelusflue på avstand.

Veterinærens nummer: Skriv ned nummeret til veterinæren din og orienter deg om veterinærer i området dit du skal. Sjekk hvilke som er døgnåpne og ikke.

 

Under jakt:

Fôr: Avhengig av intensitet, terreng og varme, bør hunden få tilskudd med energirik mat ofte nok til å holde prestasjonen oppe. Hos veterinæren selges det ulike typer energisnacks.

Vann: Vær alltid sikker på at det er muligheter for å finne rent vann, eller bring rent vann i flaske. Et supplement til vann er å kjøpe spesial-pulver med elektrolytter. Elektrolyttene gjør at hunden beholder væsken bedre i kroppen.

Kosttilskudd: Bakteriepaste til avbalansering av bakteriefloraen i tarmkanalen for å forhindre diare og stressmage.

Ved smårift/skader: Småsår og rifter renses med sterilt saltvann og smøres med sårsalve. Større sårskader må behandles av veterinær. Bring potesalve ettersom potene er svært utsatt. Husk å ha med potesokker i sekken. Disse bør brukes dersom potene er spesielt såre eller hunden har fått sår/kloskade.

Huggormbitt (forekommer i sørlige Norge): Er du langt fra veterinær kan du bringe kortisontabletter til bruk som førstehjelp om ulykken skal være ute. Huggormbitt er svært alvorlig og veterinær bør kontaktes snarest. Du vil merke at dyret blir trettere enn normalt, og at området der bittet fant sted vil bli hovent innen få timer. Pass på å beholde roen og bær hunden om mulig. (spør Monica her om dette er innenfor mht sentral policy)

 

Etter jakta:

Ormekur: Om hunden får forsyne seg av jaktbyttet kan dette medføre smitte av spolorm og bendelorm. Det kan derfor være lurt å undersøke hunden for orm hos veterinæren i etterkant.

Sjekk av pels: Gå gjennom pelsen og kjenn etter om det kan ha kommet flått eller sår på hunden.