Sunn fôring av hund

Sunn fôring av hund tar hensyn til det spesielle ved hundens fordøyelse. Hunder er i første rekke kjøttetere, og sammenlignet med altetere har de en kort fordøyelseskanal. Det betyr at hunden må få mat med høyt energiinnhold for at den daglige porsjonen ikke skal bli for stor.

Hundens fordøyelse er basert på enzymaktivitet, og opptaket av næringsstoffer skjer i hovedsak i tynntarmen. I tykktarmen tar kroppen nesten bare opp væske av næringsmassen.

Nesten all tørrfôr man finner på markedet oppfyller de minste minimumskravene for hundens ernæring. Men det er stor forskjell på kvalitet og fremstillingsmåte. Velg et tørrfôr av høy kvalitet tilpasset alder, rase og vekt til din hund. Spør veterinæren om råd!

Hundens næringsbehov

I motsetning til planteeterne er hundens tenner skapt for å dele opp maten, og ikke for å finmale den. Dersom man gir hunden en gulrot å tygge på, svelger den denne i store biter og har ingen ernæringsmessig nytte av den. Dette er fordi celleveggene i grønnsaker må enten brytes ned mekanisk eller ved koking for at hunden skal ha noen nytte av næringsverdien i grønnsaker.

Selv om man rasper gulrøttene, vil dette ikke være nok til å tilfredsstille hundens næringsbehov. Hunden må også få fett og gode proteiner i maten. En voksen hund kan bruke stivelse ganske effektivt som energi, men energikilden i hundens kost bør først og fremst være fett. Protein fungerer som byggemateriale for vevet, og hjelper cellene med å fornye seg.

Sikre inntaket av vitaminer og sporstoffer

Hunden trenger også vitaminer, sporstoffer og mineraler. Inntaket av disse bør være tilstrekkelig høyt og balansert, spesielt hos hunder i voksealderen. Valper er mye mer tilgjengelige for mangeltilstand enn voksne hunder dersom ernæringen er i ubalanse. Dette kommer av at fordøyelsen til en hund som vokser ikke er fullt utviklet. Den trenger beskyttelsesstoffene, energien, sporstoffene og mineralene i maten i en mye tettere syklus enn en voksen hund. En voksen hund kan leve en uke bare på havregrøt uten å få noen varig skade av det, men dette ville vært farlig for veksten hos en valp.

Kjennetegnet på en sunn kost er lett fordøyelighet

For mennesker anbefales det ofte fiberrik kost og rikelig med fullkornsprodukter og grønnsaker. Sammenlignet med hunden tar menneskets fordøyelse effektivt opp næringsstoffene i maten. Et menneske kan helt fint leve på en kost med lavt fettinnhold og mye karbohydrater og fibre. Hundens kortere og raskere fordøyelse trenger derimot lett fordøyelig og ekstra energiholdig mat for at hunden skal få alt den trenger gjennom kosten.

Hundens kropp utnytter animalske proteiner effektivt, og hundematen bør inneholde mye av dette, omtrent 20-30 % av tørrstoffinnholdet i maten avhengig av hundens aktivitetsnivå.

Fett er hundens primære energikilde, og dersom hunden har et høyt energiforbruk (f.eks. trekkhunder, jakthunder) kan en tredjedel av tørrstoffinnholdet i maten være fett. For selskapshunder forårsaker for mye fett først og fremst overvekt, som har mange skadelige virkninger på hundens helse. Derfor må man følge med på hundens vekt, og velge maten etter energiforbruket.

Hunden trenger egentlig ikke karbohydrater, men den kan bruke en begrenset mengde av for eksempel kokt korn i kosten. Det lønner seg ikke å overdrive fibermengden i hundens kost, for volumet i fordøyelseskanalen til hunden er begrenset. Hunden har ikke den samme nytten av fullkornsprodukter som menneskene.

Jungelen av alternativer for hundefôring

Det finnes mange forskjellige kommersielle fôringsalternativer i høy kvalitet for hunder: tørrfôr, boksmat og råfôr. Fôringen av hunden kan også delvis være basert på menneskenes kost. Dersom hundens ernæring i hovedsak består av menneskenes matrester, kan man ganske sikkert si at det er grunn til å forbedre hundens kosthold.

Hjemmelaget mat som er laget til hunden, kan derimot være av veldig god kvalitet dersom den er sammensatt i samsvar med veiledninger fra ekspertene i bransjen. Det krever mye arbeid å lage god og riktig balansert hjemmelaget hundemat, og det er heller ikke helt billig. Derfor bruker mange hundeeiere heller ferdig hundemat av høy kvalitet.

Les vår veiledning om riktig ernæring for hund og katt

Tørrfôr og boksmat

Nesten all ferdigmat man finner på markedet oppfyller de minste minimumskravene for hundens ernæring. Det er forskjell på ferdigmatens kvalitet og fremstillingsmåte, og når man vil skille produkter med bedre kvalitet ut fra de andre produktene, kan man undersøke ingredienslisten.

Først på listen bør det være én eller flere animalske proteinkilder. Dersom listen starter med produkter fra planteverdenen, er maten sannsynligvis ikke av særlig høy kvalitet. Gode råstoffer koster penger, og derfor finner man ikke mat av høy kvalitet blant de aller billigste produktene. På den andre siden gir man en mindre mengde av høykvalitetsmat på grunn av lettere fordøyelighet og høyere energiinnhold. Så til syvende og sist er ikke helsefremmende hundemat av god kvalitet så mye dyrere enn billigmaten. Bruk av førsteklasses ferdigmat er en sikker og enkel måte å fôre hunden riktig på.

Produsentene tilbyr forskjellige alternativer for alt fra valper til seniorhunder. Dersom du er usikker på hva slags mat du skal velge, kan du spørre veterinæren din. Hun/han tar hensyn til hundens alder og raseegenskaper i valget av en helsefremmende kost.

Råfôr til hunder

Ved råfôring prøver man å gjennomføre fôringen av hunden på en måte som er mest mulig lik den opprinnelige måten, slik at kosten består av kjøtt, bein og moste grønnsaker. Dette er en etterligning av det innholdet som de ville hundedyrene ville fått fra byttet sitt.

Det er ikke forsket mye på fordelene og ulempene med råfôring. Det er vanskelig å balansere kosten til hunder som vokser – ved råfôring har eieren et stort ansvar når det gjelder dette. Det er også en risiko  for tarmobstruksjoner og -skader på grunn av at hunden spiser bein. I tillegg blir råfôr lett dårlig. Derfor må man også ta hensyn til hvordan man lagrer råfôr.

Spesialfôr som fås kjøpt hos veterinæren

Hunder som har en varig sykdom, som for eksempel overfølsom tarm, diabetes eller bukspyttkjertelsvikt, trenger en kost som er annerledes sammensatt enn maten til friske hunder. Hos veterinærene er det mulig å kjøpe spesialfôr hvor det er tatt hensyn til de begrensningene som de forskjellige sykdommene fører med seg. Terapeutisk fôr har stor betydning i behandlingen av flere sykdommer.

Det er også ekstra skadelig å gi overflødige godbiter og matrester til hunder som trenger en spesialdiett. For eksempel må kosten til en hund som lett utvikler urinstein ikke inneholde godbiter som forstyrrer balansen og pH-en i urinen og dermed øker risikoen for urinstein. Det er viktig at eieren lar være å gi hunden godbiter som ødelegger effekten av spesialfôret.

Spesialfôrene som er beregnet for behandling av sykdommer fås bare hos veterinærer. Dersom eieren gir dem til hunden etter sine egne vurderinger, kan dette til og med være skadelig. Spesialfôr som brukes riktig kan gi syke hunder lengre levetid og bedre livskvalitet.

Les mer om noen av våre veterinærdietter

Overvekt er knyttet til fôringsfeil

Overvekt utsetter hunden for sykdommer, og en overvektig hund får lettere diabetes enn en hund med normal vekt. Dessuten er overvekt en stor belastning for leddene til hunden.

Opp til 20 prosent av alle hunder får en smertefull, kronisk artrose når de blir eldre, og opp til 90 prosent av alle katter over 12 år har artrose. Man kan redusere bevegelsesproblemene hos eldre kjæledyr ved hjelp av vektreduksjon, og kosttilskudd eller ferdigmat som inneholder omega-3-fettsyrer og byggesteiner for leddbrusk som kondroitin.

Vi unngår utvikling av overvekt ved å tilby en kost som passer til hundens aktivitet og alder i tilstrekkelig små porsjoner. Regelmessig mosjon fremmer en god muskelstyrke hos hunden og hjelper den til å holde idealvekten. Samtidig har det også en god virkning på eierens helse.

Fôrer jeg hunden riktig?

Hundens tilstand forteller ganske godt om hundens kosthold er i orden. Dersom hunden er slank og muskuløs og har en kraftig og glansfull pels, er de grunnleggende tingene sannsynligvis i orden. Under optimale forhold er øynene og ørene til hunden alltid rene og fri for puss, og avføringen er liten og fast. Stadig stor og løs avføring er ikke normalt. Det er enten tegn på vanskelig fordøyelig mat eller sykdom.

Når du går til veterinæren med hunden din, bør du snakke om ernæring for å forsikre deg om at hundens kosthold tilfredsstiller hundens næringsbehov.