Regionale og strenge smitteverntiltak gjelder for våre dyreklinikker i Oslo og Lørenskog. 

Lettelser for våre dyreklinikker i resten av landet. Les om tiltakene her.

Uvaksinert valp fikk påvist smittsom leverbetennelse (HCC) i Troms

Smittsom leverbetennelse (HCC) påvist på hund i Troms distrikt

Smittsom leverbetennelse (HCC) har blitt påvist ved Evidensia Tromsø Veterinærsenter den siste måneden. Det gjelder en 3.5 måneder gammel valp. Valpen kom fra en vaksinert mor, men var ikke enda selv blitt vaksinert. Valpen bor i et lite tettbygd området, og har hatt lite kontakt med andre, ut over eiers egne hunder.

Vaksineanbefalinger

Valpen er nå frisk og er blitt vaksinert, men vi ønsker på grunnlag av påvist smitte på en svært alvorlig sykdom, å minne alle hundeeiere om å sjekke at deres hunder har oppdatert vaksine mot smittsom leverbetennelse (HCC). Har den ikke det så bør dere få den få ny vaksine. Ifølge gjeldene vaksineanbefalinger i Norge, skal valper vaksineres ved minimum 12 og 16 ukers alder, ved 1 år og så hvert 3 år. Dette for å være tilstrekkelig beskyttet mot smittsom leverbetennelse (HCC), og andre alvorlige sykdommer. Tisper som skal brukes i avl, må alltid ha oppdatert vaksinestatus, da hun overfører viktige antistoffer mot sykdommen til valpene sine. Vaksine gitt etter anbefalingen over, gir nesten 100% beskyttelse mot sykdommen.

Hva er smittsom leverbetennelse (HCC)?

Smittsom leverbetennelse (HCC) er en virussykdom, (adenovirus 1) som angriper hundens lever og slimhinner. Viruset er svært smittsomt og motstandsdyktig i miljøet. Det smittes gjennom kroppsvæske, især spytt og urin (eller utstyr, klær el som har vært smittet av dette). Også andre arter i hundefamilien, som f eks rev og ulv kan være smittebærere. Hunder kan smittes fra naturen uten nærkontakt med smittet dyr, ved at de f.eks slikker på urinflekker som inneholder virus. HCC-viruset kan ikke smitte til mennesker.

Symptomer og sykdomsforløp

Hunder som er smittet av HCC-viruset blir syke ila 4-7 dager etter at de er utsatt for smitten.

Symptomer kan være

  • Forkjølelsessymptomer
  • Blødninger
  • Oppkast
  • Diaré
  • Magesmerter

Smittede hunder kan bli raskt verre ila få timer/dager, og sykdommen har ofte en høy dødelighet i det akutte forløpet. Det er ingen behandling mot viruset, ut over støttebehandling mot symptomene. Uvaksinerte valper og unge dyr er mest utsatt mot alvorlig infeksjon, mens voksne uvaksinerte hunder kan ha et lettere sykdomsforløp. Hunder som overlever sykdommen kan bli friske smittebærere til omgivelsen i mange måneder etter sykdommen.

Forekomst av smittsom leverbetennelse (HCC) i Norge

Heldigvis ses nå sjeldent denne sykdommen i Norge, da de fleste er flinke å vaksinere sine hunder regelmessig. Men da HCC smitte nå er påvist , er det en viktig påminnelse til oss alle at vi fortsetter å følge det anbefalte vaksineprogrammet hele hundens liv.

Er du bekymret eller i tvil om din hund er godt nok beskyttet, ta kontakt med din nærmeste dyreklinikk.

 

finn en dyreklinikk nær deg