Oppkast og diaré hos hund og katt

Har din hund eller katt problemer med oppkast eller diaré? Svarer du ja på spørsmålet er du ikke alene. En svensk undersøkelse viser at oppkast og løs avføring er en av de vanligste årsakene til at hundeeiere oppsøker veterinær.
Moderat Moderat

Moderat

Om du er usikker på om dyret ditt føler seg bra, bør du booke time til veterinær hos din nærmeste dyreklinikk.

Også hos katt er oppkast og diare et hyppig problem. Det er mange årsaker til mage- og tarmproblemer. Det er derfor viktig å oppsøke veterinær ved vedvarende eller kraftig symptomer. Hvis almenntilstanden til dyret er påvirket, eller det er blod i avføringen eller oppkastet, bør du oppsøke veterinær omgående.

Hund som kaster opp gult skum

Oppkast og diaré er en av de hyppigste årsakene til at dyreeiere oppsøker veterinær

Magen og tarmens funksjon

I magesekken deles maten i mindre bestanddeler, fordøyelsen påbegynnes med hjelp av enzymer slik at næringsstoffer kan tas opp i tynntarmen. I tarmen tas næringen opp og avfallsprodukter som ikke kan tas opp ”sorteres” og blir til avføring. En fungerende mage- og tarmfunksjon er viktig for at ditt dyr skal ha det bra.

Immunforsvaret

For at magen og tarmen skal fungere normalt, må din hund eller katt ta opp næringen i fôret på riktig måte. I magetarmkanalen finnes også en tarmflora som har mange funksjoner, blant annet å lage næringsemner som vitaminer og fettsyrer. Omtrent 90 % av hundens og kattens immunforsvar befinner seg i magetarm kanalen. Det beskytter dyret for sykdomsfremkallende bakterier og virus. En god magetarmhelse er viktig for hele ditt dyrs kropp.

Avføringen

En frisk hund har som regel avføring en til tre ganger per dag. Avføringen skal være så fast at den går å plukke opp. Hvor ofte en frisk katt har avføring er i større grad avhengig at dietten. Fôret påvirker også fargen og konsistensen på avføringen. Normal sett har katten fast avføring cirka en til to ganger per dag.

Symptomer og årsaker til oppkast og diaré

Det er ikke normalt for hunder og katter å kaste opp jevnlig. Ikke en gang langhårskatter skal kaste opp mer enn en hårball av og til. Hvis dyret viser tegn til følsom mage og tarm, kan det være et symptom på mange forskjellige sykdommer. Akutt oppkast eller diaré kan også forstyrre væskebalansen og føre til dehydrering. Valper og kattunger er spesielt utsatte for å bli uttørret og trenger rask behandling.

Akutte problemer

Blant de som søker råd for magetarmprobler er akutte problemer det vanligste. Vanligste årsak er at dyret har spist noe det ikke burde ha spist, andre årsaker kan være bakterier, virus, parasitter eller andre sykdommer i magetarmkanalen. Parvovirus og bukspyttkjertel betennelse kan gi alvorlig livstruende sykdom med magetarmsymptomer. Akutt oppkast kan også fremkalles av sykdommer utenfor magetarmsystemet, som f.eks. livmor- og prostatabetennelse, leversykdom og hormonelle sykdommer. Noen dyr få diaré ved stress, f.eks. bilkjøring, hundeutstillinger etc. Dyret kan også reagere på plutselig fôrskifte. Antibiotikabehandling kan også påvirke tarmfloran og gi diaré.

Kroniske problemer

Hvis symptomene vedvarer i mer enn tre uker eller er tilbakevendende, anses de som langvarige og bør utredes av veterinær. Andre tegn på kroniske problemer i magetarmkanalen kan være vekttap, tretthet og nedsatt appetitt. Oppkast og diarré kan også være tegn på sykdommer i andre områder i kroppen, som infeksjoner og inflammasjoner i kjønnsveier, urinveier, lever, bukspyttkjertel, binyrer og andre indre organ. Også kreft kan gi diarré og oppkast.

Røntgenbilde av buken for å se etter fremmedlegeme hos hund

Nærmere 90% av hundens og kattens immunforsvar finnes i magetarmkanalen. Ved å ta røntgenbilde av buken kan man se etter fremmedlegeme som kan være årsaken til diaré.

Hva kan du gjøre selv?

Midlertidige problemer med milde symptomer kan du behandle selv så lenge dyret får i seg nok væske og har et normalt aktivitetsnivå. Med lettfordøyelig kost blir de aller fleste bra i løpet av noen få dager.
Bruk aldri kosttilskudd eller preparater for mennesker til ditt dyr uten å først rådføre deg med din dyreklinikk.

Forebygg magetarm problemer

  • Gi alltid ditt dyr fôr av høy kvalitet. Noen dyr er meget følsomme for inntak av annen mat enn det kroppen er vant til. Vær forsiktig ved skifte av fôr og vær restriktiv med matrester og andre godbiter.
  • Lær å kjenne ditt dyrs normale atferd. Finn ut hvordan avføringen vanligvis ser ut og hvor mange tømninger som er vanlig per dag. Da er det lettere å avdekke avvik.
  • Vaksinere din hund eller katt regelmessig mot parvo og kattepest. Også innekatter bør vaksineres mot kattepest.

Skånekost

Bruk lettfordøyelig kost ved milde symptomer. Hos din veterinær kan du få veiledning angående diettfôr. Du kan også gi hjemmelaget lettfordøyelig kost som kokt ris blandet med kokt kylling eller kokt fisk. Gi mange små porsjoner i stedet for en stor. Pass på at ditt dyr spiser og drikker. Mål temperaturen på din hund eller katt. Du kan også få kjøpt probiotika og prebiotika hos din veterinær som beskytter tarmen og gir raskere bedring.

Oppkast og diaré kan bl.a. skyldes parasitter, virus eller stress.

Hva gjør veterinæren?

Kontakt alltid veterinær hvis ditt dyr ikke blir bedre eller får tilbakefall. Hvis dyret ditt blir akutt dårlig med kraftige symptomer eller kaster opp blod, bør du kontakte veterinær omgående. Ved feber, nedsatt almenntilstand eller hvis dyret ikke klarer å drikke vann uten å kaste opp, må du også oppsøke veterinær .
Dette gjør veterinæren:

  1. Veterinæren samler inn informasjon fra ditt dyrs sykdomsforløp. Hun vil blant annet vite hvor lenge ditt dyr har hatt symptomer og om du har sett blod i avføringen eller oppkastet.
  2. –Har dyret spist noe annet enn det er vant til?
  3. –Hvordan fungere vanligvis magetarm på ditt dyr? – Hva spiser dyret til vanlig?
  4. –Har dyret gått ned i vekt?
  5. Veterinæren undersøker din hund/katt.
  6. Veterinæren tar prøver for å finne ut mer om sykdommen.
  7. Utifra ovenstående punkter legges det opp en behandlings- og utredningsplan. Dyr med kraftige symptomer kan trenge oppstalling over flere dager. Noen kan sendes hjem med diett, andre trenger flere prøver og kontroller før man finner frem til bakenforliggende årsaker.
  8. En diagnose eller foreløpig diagnose stilles.

Behandling av oppkast og diaré

Ved akutte magetarmproblemer er intravenøs væskebehandling det viktigste. Ved intensiv oppkast velger veterinæren ofte røntgen eller ultralyd av buken for å bedømme magetarmkanalen mer inngående. Ved hyppig oppkast kan middel mot dette gis om andre årsaker er utelukket. Behandlingen som velges bestemmes av hva som forårsaker sykdommen. Finner en parasitter skal dette behandles utfra hvilke/hvilken parasitt som finnes. Ved visse tilfeller ved bakterielle infeksjoner kan antibiotika settes inn. I mange tilfeller gis pasienten tarmslimhinne beskyttende medikamenter for å redusere belastningen på tarmslimhinnen. Ved mistanke om kroniske problemer startes en utreding som ofte innebærer at en går ned i magetarmkanalen ved hjelp av et endoskop for å se etter forandring samt å ta vevsprøver. De fleste dyr med kroniske mage tarm problemer kan etter utreding leve et godt liv med behandling.