Bilsyke hos hund og katt

Hunder blir oftere bilsyke enn folk tror. Våre veterinærer gir deg tipsene du bør følge når du og din firbeinte venn skal ut på biltur i sommer. 

Om kjæledyret blir gradvis vant til bilen kan det motvirke bilsyke

 – Bilsyke er aller vanligst blant valper, men for noen dyr vedvarer problemet i voksen alder. Det er viktig å skille mellom det som er reell bilsyke, og det som bunner i stress og angst i forbindelse med bilkjøring, sier veterinær ved Evidensia Oslo Dyresykehus, Silje Robertsen.

Koronapandemien har ført til en eksplosiv økning i nye hundeeiere, og behovet er dermed ekstra stort for gode råd om livet med hund. Mange planlegger å ta med kjæledyret på langtur i vår- og sommermånedene. Disse må planlegges godt, mener veterinæren.

Gjør kjæledyret gradvis vant til bilen

– Man tenker kanskje ikke på det, men når man får en valp er bilkjøring en av tingene man bør trene på. Start med kortere turer der dere har mulighet til å stoppe, eller tren når bilen står stille. Det er lurt å vende hunden til reisebur gjennom trening og belønning, og gradvis øke turene slik at hunden skjønner at det ikke er farlig, sier hun.

Robertsen mener man bør forsøke å redusere hvor mye bilkjøring hunden må være med på, og kommer med følgende universelle råd når man først tar med seg kjæledyret i bil:

– Pass på at bilen ikke er for varm, og åpne gjerne vinduene slik at hunden får frisk luft. Det er også lurt å ikke mate hunden et par timer før turen, men gi den vann som normalt. Hvis hunden er i bur, kan du posisjonere dette slik at det står i kjøreretning. Hold et øye med hunden så du plukker opp tegn på ubehag i tide.

Hvordan merker man at hunden er ukomfortabel i bilen?

 – Mange blir urolige og begynner å sikle og pese. Andre kan bli veldig stille, slikker seg rundt munnen og svelger mer enn vanlig. Ikke alle kaster opp, så man må være årvåken slik at man fanger opp de mer subtile tegnene.

Angst for bilkjøring

Robertsen forteller at man kan skille mellom et kortsiktig og langsiktig løp for hvordan man skåner hunden for ubehag i bilen. Hvis du har en hund som du vet blir kvalm av bilens bevegelser, bør de universelle rådene følges. I tillegg kan du få kvalmestillende medisiner på resept som gis noen timer før bilturen. Hvis man derimot mistenker at hundens ubehag i bil er relatert til angst og stress, må man gå grundigere til verks.

– Enkelte hunder kaster opp i det øyeblikket de skjønner at de skal på biltur. For å unngå at hunden forsterker sine negative assosiasjoner med bil, bør man ta kontakt med en veterinær eller hundetrener for å legge en plan. Målet er at bilturen skal være en trygg og god opplevelse både for hund og eier, sier hun.

Hjelp katten med å roe seg ned

Ikke bare hunder kan utvikle angst- og stressymptomer i forbindelse med bilkjøring. Katter har en enda sterkere tendens til å bli stresset av situasjoner der de mister oversikten. Veterinær Robertsen forteller at beroligende midler som feromoner kan ha god effekt på katter. Disse får man kjøpt hos veterinærer og dyrebutikker i form av duftsprayer og -givere. I tillegg bør man sørge for følgende:

– Det er veldig viktig å ikke la katten gå løs i bilen. I tillegg bør man også her sørge for godt inneklima, samt å stille buret slik at det står i kjøreretningen. Både trening og kvalmestillende medisiner kan ha mindre effekt på katter enn på hunder, men de individuelle forskjellene er store. Veterinæren har god erfaring med å gjøre disse vurderingene, avslutter Robertsen.

Det er viktig at katten ikke er løs i bilen