Pass på forgiftninger i påsken!

Forgiftninger i påsken er dessverre ganske vanlig. Påskeferien er i gang og solen titter frem. Gradestokken kryper oppover og risikoen for forgiftninger av våre kjæledyr stiger.
Akutt  Akutt

Akutt

Potensielt akuttilfelle - Kontakt veterinær umiddelbart

Finn dyreklinikk

Påskeliljer inneholder flere stoffer som er giftige for hunder og katter. Hele planten inneholder disse giftstoffene, men konsentrasjonen er størst i blomsterløken.

Rundt omkring i norske hjem foregår vårrengjøring. Vi skal vaske huset, fikse bilen, gjødsle planter, gjemme påskeegg for barna og sette friske påskeliljer i vaser for å pynte. Alle disse aktivitetene kan føre til at våre kjæledyr fristes til å smake på ting de ikke bør smake på.

I verste fall kan vi selv være årsaken til at kjæledyrene blir forgiftet.

Her kan du lese om noen av de mest vanlige forgiftningene som vi ser hos hund og katt. Dermed kan du forebygge at ditt kjæledyr blir forgiftet.

Vanlige forgiftninger i påsken

Liljer

Alle liljer som påskeliljer og pinseliljer inneholder flere stoffer som er giftige for hunder og katter. Giftstoffene finnes i hele planten, men med størst konsentrasjon i blomsterløken. Vi ser derfor at hunder kan få symptomer på forgiftning når de graver opp blomsterløkene i hagen og tygger på dem. Dyrene kan få symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, sikling, nedsatt matlyst og svakhet.

Glykol

Glykol eller etylenglykol er et stoff som finnes i bl.a. kjølevæsker til biler. Glykol smaker søtt og er dessverre noe som husdyrene våre gjerne slikker i seg. Det skal ikke mye til for at en dose kan være direkte dødelig. Symptomer er ofte kvalme, trøtthet, oppkast, kramper og s Senere nyresvikt og død dersom dyret ikke kommer raskt nok til behandling.

Sjokolade

Sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er giftig for hunder.Det er individuelt hvor mye en hund tåler, det avhenger både av størrelse på hunden og hvilken type sjokolade den har fått i seg. Vanlige symptomer på sjokoladeforgiftning er: oppkast, magesmerter, diaré, uro, hjertebank, kramper og tørste. Sjokolade er også giftig for katter.

Prøv vår kalkulator for beregning av sjokoladeforgiftning hos din hund

Xylitol

Xylitol finnes i mange forskjellige produkter og er blant annet vanlig å bruke i for eksempel sukkerfri tyggegummi og brus. Dersom du har mistanke om at hunden din har fått i seg xylitol, er det viktig å kontakte veterinær raskt da den ellers kan få livstruende forstyrrelser i blodsukkeret. Selv små mengder xylitol kan forgifte en hund.

Rottegift

Rottegift gir indre blødninger da stoffene hemmer blodets evne til å koagulere (størkne). Symptomer kan være neseblod, blodig oppkast, blodig diaré og blekt tannkjøtt

Ulike plantegjødsler, rengjøringsmidler og lignende kan også gi symptomer på forgiftning hos hund og katt.

Når bør jeg kontakte veterinæren?

Opplever du at din hund viser noen av symptomene som beskrevet over, eller har du mistanke om at hunden eller katten har fått i seg noe giftig, må du kontakte veterinæren straks. Det er viktig at dyret ditt kommer raskt til behandling før giftstoffene kan gjøre stor skade i kroppen.

Men husk at påsken skal nytes med familien! Er uhellet allikevel ute, er veterinærer i hele landet på jobb og klare til å hjelpe deg og ditt dyr.

Riktig god påske ønskes dere fra alle oss i Evidensia!