Reverse sneezing (omvendt nysing) hos hund og katt

Reverse sneezing eller «omvendt nys» / «innover-nysing» ses ofte hos kortsnutede (brachyocephale) raser, slik som mops, fransk bulldog og engelsk bulldog. Det kan dog opptre hos stort sett alle raser.

Selve betegnelsen er litt misvisende da det ikke har noe med nysing å gjøre. I stedet skyldes det en tilstand hvor den bakerste bløte del av ganen legger seg over strupehodet og dermed midlertidig blokkerer for strupehodet når hunden puster inn. Som en respons på dette vil hunden hoste og/eller nyse på en rallende måte for å få «ristet» den bløte gane på plass igjen. Det kan høres voldsomt ut. Anfallene kan komme i varierende lengde – men det er i seg selv ganske ufarlig. Det kan skyldes en hoven eller irritert slimhinne i svelget, nesen eller i bihulene.

Er omvendt nysing farlig for min hund?

Reverse sneezing er som regel et ufarlig fenomen. Populært sagt «høres det verre ut enn det er». De fleste hunder er ganske upåvirkede av selv lange anfall, og fortsetter gladelig deres gjøremål så snart anfallet er over. På lengre sikt bør man dog ikke bagatellisere det. Det kan i noen tilfeller være uttrykk for underliggende problemer eller sykdommer.

Kortsnutede hunder

Reverse sneezing kan være et tegn på sykdom, spesielt hos kortsnutede raser. Noen av disse rasene har så lang bløt gane at anfallene skjer så hyppig at det er meget plagsomt for hunden. Samtidig har disse rasene tendens til å skape et stort undertrykk i svelget da de ofte har trange nesebor. Det kan derfor vurderes å kirurgisk forkorte den bakerste delen av den bløte ganen. Hos noen av disse hundene vil operasjon av den bløte gane forbedre livskvaliteten deres markant.

Omvendt nys ses typisk oftest ved opphisselse eller på grunn av trykk fra halsbånd. Mange hunder får eksempelvis anfall hvis de har snust mye, i forbindelse med fôring, eller hvis de har trukket mye i halsbåndet. Tobakksrøyk, som irriterer slimhinnene i luftveiene, kan i visse tilfeller utløse anfall.

Kan reverse sneezing skyldes andre sykdommer?

Reverse sneezing kan også være et symptom på:

  • Nesemidd – små, hvitgule midd som oppholder seg i hundens nese og svelg
  • Infeksjon i nesehulen eller svelget
  • At hunden har et fremmedlegeme i nesehulen eller svelget
  • At det er svulst i nesehulen eller svelget

Sånn stopper du omvendt nysing hos din hund

Man kan lett bremse et anfall av reverse sneezing hos din hund ved at man kortvarig (kanskje i 5 sek.) lukker begge hundens nesebor med sin tommel- og pekefinger. Dermed tvinger man hunden til å trekke pusten igjennom munnen, og den kommer raskt ut av anfallet.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis din hund plutselig får anfall av reverse sneezing som ikke vil stoppe, eller anfallene tiltar i frekvens og lengde, bør du kontakte veterinær. Det kan være en stor hjelp for veterinæren om du tar med et videoklipp av din hund når den får et anfall med omvendt nysing. Det kan også være verdt å notere seg lengden og hyppigheten av anfallene, og evt. i hvilke situasjoner de oppstår (f.eks innendørs, utendørs, type aktivitet, m.m).