Ringorm hos hund og katt

«Alle» har hørt om ringorm. Men hva er det egentlig? Er det faktisk en orm i huden, som vi kan bli smittet av fra kjæledyrene våre? I denne artikkelen skal du få høre om hva ringorm faktisk er, om du kan bli smittet av hunden eller katten din, og hva vi kan gjøre for å bli kvitt det.

Hva er ringorm og hvordan smitter det?

Ringorm er ikke forårsaket av en orm, så navnet er misvisende i så måte. Det er en soppinfeksjon i huden som kan gir runde, hårløse flekker. Ringorm er en av de vanligste sykdommene vi kan bli smittet av fra en rekke ulike kjæledyr eller husdyr. Hund, katt, menneske, hest, ku, kanin, marsvin og mange andre arter kan få ringorm. Det kan smitte fra dyr til dyr, eller via gjenstander som børster og soveplasser. Ringorm smitter via såkalte sporer, og disse kan overleve i miljøet i mange måneder og år. Men selv om smitten kan være rundt oss, så vil ikke alle få symptomer. Det er typisk unge dyr, eller eldre og syke som kan få utbrudd av ringorm. I tillegg er enkelte raser, for eksempel små terrierraser og perserkatter, mer utsatt.

Symptomer

Hudforandringene kan ligne på mange andre hudsykdommer, så man kan ikke stille en sikker diagnose bare ved å se på dem. Med litt erfaring kan man få en mistanke, men det er ofte behov for å ta prøve av huden i tillegg. Man kan se flekker med hårtap, og rødlig og litt flassete hud. Det kan noen ganger føre til litt kløe. Det kommer gjerne i ansiktet, på ørene, i klofoldene eller på forlabbene til hunden eller katten.

Undersøkelse hos veterinæren

Hvis du ser slike forandringer på kjæledyret ditt, er det god grunn til å bestille en time hos veterinæren. På dyreklinikken vil de trolig ta prøver av pels og hud. Noen ganger kan man bruke ultrafiolett lys og se at ringorm-soppen fluoriserer. Andre ganger kan man se på prøven i mikroskop. Ofte er det behov for å dyrke prøven, for å se om det vokser ringormsopp. Det kan ta flere uker fordi den gror så langsomt.

Book time hos veterinær

Behandling av ringorm

Siden det kan ta lang tid å stille en sikker diagnose, er det ofte nødvendig å starte behandling mens man venter på endelig svar. I enkelte tilfeller er det imidlertid ikke nødvendig å behandle, da det kan gå over av seg selv ved hjelp av dyrets eget immunsystem. Om man satser på det, kommer an på alvorlighetsgrad og smitterisiko.

Ringorm behandles ofte med en medisinsk sjampo. Noen ganger brukes det også andre ting som salver eller medisin som må svelges. Det er nødvendig å holde på med behandlingen i mange uker, og det er viktig å følge veterinærens instruksjoner nøye. For dyr med lang pels, kan det være hensiktsmessig å klippe pelsen først.

Dersom man har flere dyr, bør alle sjekkes for smitte og eventuelt behandles. Det er også viktig med god hygiene og desinfeksjon i behandlingstiden, så man ikke får kryss-smitte mellom dyr (eller mennesker). Dette er ting veterinæren din kan hjelpe deg med å planlegge.

Ringorm er heldigvis en sykdom som man vanligvis blir kvitt, men det vil kreve en del innsats. De vanligste årsakene til at man eventuelt ikke klarer å bli kvitt det, er at man ikke har behandlet lenge nok, at man ikke har vært god nok med hygienen i behandlingsperioden eller at dyret har andre, underliggende sykdommer.

Ringorm hos mennesker

Og nå lurer du sikkert på hvordan det vil se ut dersom du får ringorm? Hos mennesker blir det gjerne en rød, litt flassende, flekk på huden. Det kan kanskje klø litt, og huden føles tørr. Etter hvert som det vokser utover vil det kunne se ut som en ring, men hevelse langs kanten og et flassete senter. Ta kontakt med lege dersom du har mistanke om ringorm på deg.

Fakta

· Ringorm er en soppinfeksjon i huden

· Man ser gjerne hårløse, rødlige, flassete flekker på huden

· Ringorm kan forekomme på mange forskjellige kjæledyr og husdyr, og hos menneske

· Ringorm kan smitte fra dyr til menneske

· Ringorm krever langvarig behandling, men blir som regel helt bra