Tannstell for hund og katt

Har du kikket i munnen til hunden din? Pusser du tennene til katten din? En viktig ting for din hunds helse og velbefinnende er å holde tenner og tannkjøtt friske med daglig tannstell. For at hunder og katter skal ha en god munnhygiene, bør du børste tennene, helst hver dag. Mange venter lenge før de søker hjelp for problemer i munnhulen. Her får du vite hvordan du pleier ditt dyrs daglige tannhygiene, når du bør kontakte veterinær og hvordan vi hjelper din hund eller katt.

Daglig tannstell er viktig for å holde hundens munn sunn og frisk

Fakta om tenner

Det er ikke alltid det merkes at hunden eller katten har vondt i munnen. At dyret slutter å spise på grunn av smerter i munnen, er en myte. Karies er mindre vanlig hos dyr, men tannstein og tenner som løsner forekommer desto oftere.

Noen fakta:

• 70 % av katter over 4 års alder har en form for tannsykdom.
• 80 % av hundene har noe slags betennelse i tennenes støttevev (gingivitt eller parodontitt).
• Plakk er den viktigste årsaken til tannsykdom. De fleste diagnoser i munnhulen har en kobling til plakk.

Hva er plakk?

Plakk er et klebrig belegg som består av proteiner, levende og døde bakterier fra munnhulen samt restprodukter fra bakterier og matrester. Plakk dannes allerede få timer etter et måltid og må derfor regelmessig fjernes fra tennene for ikke å forårsake sykdom. I plakket kan det også innleires salter fra spyttet hvorpå tannstein dannes.

Symptomer på tannproblemer

Friske tenner er perlehvite, slimhinnene i en frisk munnhule er lyserosa.

Rene tenner gir frisk ånde. Om din hund lukter ille fra munnen, kan det skyldes en betennelse.

Noen vanlige munnhule diagnoser hos hund og katt:

  1. Stomatitt er en kronisk meget smertefull betennelse i munnens slimhinne. Slimhinnen blir mørkerød og blør lett. Fins i ulike former, men felles for alle er den kraftige smerten.
  2. Tannresorpsjon ble tidligere kalt FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) og er en progressiv sykdom som kan bli meget smertefull. Resorpsjon er en prosess der tannsubstansen brytes ned og gradvis blir tannens nerver og blodkar blodtlagt.
  3. Inflammasjon i tannens støttevev starter ofte med inflammasjon i tannkjøttet (gingivitt) og kan deretter, om den ikke behandles, utvikle seg til parodontitt (tannløsning) der tannens festeapparat og omkringliggende benvev kan ødelegges.

Hvordan kan du selv sikre god tannhelse?

Det desidert viktigste man selv kan gjøre for å hjelpe sitt dyr til å få en god tannhelse, er å pusse hundens eller kattens tenner. Tannpuss bør skje en gang daglig. Det finnes ulike typer spesielt tilpassede tannbørster, men en vanlig myk barnetannbørste bruker å fungere utmerket.

Positiv innlæring

For å lykkes med sin tannbørste rutine, kan det være bra å forsøke å trene dyret i å oppfatte tannbørsten sin som noe positivt. Bruk gjerne tannbørsten til å gi hundens eller kattens favoritt godbit, slik oppfatter snart dyret tannbørsten som noe positivt. å dyppe tannbørsten i noe godt, som kylling- eller kjøttbuljong, kan påskynde den positive innlæringen. La hunden eller katten få sin godbit ved hjelp av tannbørsten, men krev først å få løfte leppen, gni på en tann og så videre. Bruk tid på å skape en positiv opplevelse for dyret. Sett tannbørsten ca 30 grader mot tannkjøttskanten og puss med korte eller sirkulerende bevegelser.

Spesialtannkrem eller bare vann

Unngå å bruke din egen tannkrem til hunden eller katten. Hunder er for eksempel ømtålige for fluor, og flere andre stoffer i din egen tannkrem kan skade hunden eller katten. Det finnes spesielle katte- og hundetannkremer, ofte smakssatt for å gjøre tannbørstingen bedre. å børste med tannbørsten dyppet i vann går også utmerket. Det finnes mange andre tannhelseprodukter som iblant kan hjelpe ditt dyr til bedre tannhelse, men ingen kan erstatte tannbørsting. Det finnes helt enkelt ingen snarveier for bedre munn- og tannhelse for ditt kjæledyr.

Les vår trinnvise veiledning til pussing av hundens tenner

Hva gjør veterinæren?

Litt tannstein kan du selv holde i sjakk ved regelmessig tannpuss. Har det dannet seg større mengder tannstein, må det fjernes under narkose.

Slik foregår en tannundersøkelse:

En tannundersøkelse innebærer at veterinæren kontrollerer dyrets bitt og identifiserer eventuelle bittfeil som kan forårsake problemer for dyret. Antall tenner telles og hver tann undersøkes med hensyn på skade på kronen. Rundt hver tann måles så lommedybden for å få informasjon om eventuelle skader på tennenes støttevev. Ettersom ca 60 % av tannen består av en rot som ligger gjemt i kjevebenet, må tannen også røntges. En tann kan være tilsynelatende helt frisk når man ser på kronen, men ikke sjelden avsløres for eksempel rotspissbyller og ben inflammasjon m.m. når tannen røntges. å ta røntgen av en tann krever spesielt røntgenutstyr (dentalrøntgen).

Behandling

Profesjonell tannrengjøring (PTR) innebærer at all plakk og tannstein fjernes. Tannstein fjernes gjerne ved hjelp av håndinstrumenter og såkalt ultralydscaler, hvoretter tennene poleres. Tenner som sitter for trangt og som gjør det umulig å holde det rent, blir vurdert fjernet. Katter som gjennomgår PTR røntges også alltid for å utelukke tannresorpsjon.