Problemer med kjønnsorgan hos hund og katt

Problemer med kjønnsorganene hos hund og katt kan ha flere ulike årsaker. Nedenfor kan du lese mer om noen av de vanligste. 

Forhudskatarr

De fleste kjønnsmodne hannhunder har nå og da sekret i form av dråper fra penis. Det kommer av en betennelse i forhuden. Blir denne betennelsen mer omfattende og hunden virker plaget og slikker seg mer enn normalt, kan det være nødvendig å rense forhuden med spesielle preparater som kan kjøpes på apotek eller hos din veterinær. 

Paraphimose

Paraphimose er en tilstand der penis sitter fast utenfor forhuden. Om ikke plagen går over raskt må veterinær oppsøkes da tilstanden kan bli akutt med nedsatt blodtilførsel til penis. 

Finn nærmeste dyreklinikk

Forstørret prostata

Prostata er en kjønnskjertel som produserer sædvæske. Den er lokalisert ved urinrøret rett under endetarmen. Den vokser hele livet og det er vanlig at eldre intakte hunder har en forstørrelse i prostata. En mild forstørrelse gir sjelden problemer, men om prostataen er veldig stor kan den trykke mot endetarmen. Hunden kan sitte lenge og presse og avføringen kan bli smalere. Hunden kan også få problemer med å tisse ordentlig, småskvetter og det kan dryppe blod fra penis. Om hunden er plaget av en betennelse i prostata så kalt prostatitt, kan den bli veldig dårlig med feber, buksmerter, vanskeligheter med å reise seg og blod i urinen med mer. Hunden trenger da akutt veterinærhjelp. 

Mer kroniske forløp sees også. Hunden kan også ha svulst i prostata, men det er mindre vanlig. 

Livmorbetennelse (pyometra) hos hund

Livmorbetennelse er vanligst hos middelaldrende til eldre tisper, men kan forekomme i alle aldre.

Pyometra (livmorbetennelse)

Har din tispe illeluktende utflod kommer det som regel av betennelse i livmoren, også kjent som pyometra. Denne betennelsen kommer som oftest ca 1 til 2 måneder etter løpetid, men kan oppstå når som helst i løpetidssyklusen. Tispa kan bli veldig dårlig med feber, buksmerter, økt tørste, økt urinering, nedsatt appetitt og nedsatt almenntilstand med mer. 

Det kan også være at tisper ikke alltid har utflod til tross av pågående sykdom. Det kommer da av at livmorhalsen er lukket og betennelsesvæsken ikke kan komme ut. Livmorbetennelse er vanligst hos middelaldrende til eldre tisper, men kan forekomme i alle aldre. Har man en hund med mistenkt livmorbetennelse må man kontakte veterinær umiddelbart.

Finn nærmeste dyreklinikk

Skjedekatarr (vaginitt)

Andre årsaker til utflod his tisper kan bety en betennelse i vagina, såkalt vaginitt (skjedekatarr). Iblant kan plagen spores til en samtidig urinveisinfeksjon

Juvenil vaginit

En ung tispe som enda ikke har hatt sin første løpetid, kan iblant få en såkalt juvenil vaginit. Disse utflodene går over av seg selv når tispa får sin første løpetid. Ofte trengs det ingen behandling om tispa ikke er plaget. 

Kjønnsorganproblemer hos hund og katt – valping og løpetid

Etter valping er det normalt at tispa har en mild utflod i et par uker – såkalt avslag. Blir disse utflodene illeluktende, langvarige eller kraftige kan det tyde på en infeksjon. 

Svulster i vagina

Hos middeladrende til eldre tisper hender det at dyreiere ser at ”noe henger ut fra vulva”. Da dreier det seg som regel om svulster som vokser i vagina. Noen ganger har de stilker og triller da utenfor vaginaen. Iblant kan disse også blø litt. Om tispa har uregelmessig løpetidssyklus, det vil si kortere eller lengre tid mellom løpetidene enn tidligere, er det klokt å kontakte veterinær da det iblant kan være underliggende sykdom som er årsak. 

Problemer med kjønnsorgan hos katt

Det finnes en høyere risiko for plager om katten står på eller har tidligere stått på p-piller.

Kjønnsorganproblemer hos katt

Katter har ikke like ofte problemer med utflod eller livmorsbetennelse som hund, men står de på p-piller eller tidligere har stått på p-piller er risikoen betydelig høyere. Akkurat som for hunden er milde utfloder normalt etter fødsel, men om det kommer kraftig eller illeluktende utflod, kan det tyde på infeksjon.